JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. BEKRÄFTAT: IBM ger upp halvledartillverkningen

IBM låter Globalfoundries ta över företagets olönsamma chipstillverkning. Det meddelar företagen idag.
IBM:s halvledarverksamhet har varit förlusttyngd under en längre tid och under det senaste året har företaget försökt hitta en potentiell köpare för att få en lösning på problemet. Samtal har bland annat förts med Intel, TSMC och Globalfoundries

Nu har en lösning presenterats. IBM betalar Globalfoundries 1,5 miljarder dollar för att ta över den olönsamma halvledartillverkningen.

Enligt Wall Street Journal hade IBM ursprungligen hoppats att får sälja halvledarverksamheten för drygt 2 miljarder dollar. Men budgivningen låg snarare på halva den summan. Samtalen med Globalfoundries har enligt uppgift präglats av oenighet om ekonomiska termer.

IBM tillverkar halvledare i Burlington, Vermont, och East Fishkill i New York.

Globalfoundries, vars ägande är knutet  till regeringen i Abu Dhabi, har numera en stor fabrik nära Albany. Företaget kör även en fabrik i Tyskland, tidigare ägd av AMD, samt en fabrik i Asien som övertogs i samband med köpet av Chartered Semiconductor.

FOTNOT:
Denna nyhet har skrivits om för att reflektera det faktum att det som var ett rykte på morgonen har bekräftats på eftermiddagen, det vill säga på morgonen, USA-tid.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)