JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vem blir årets Polhemsvinnare?

Hans, Mats, Mikael - vem vinner?

Blir det Hans Björklund, Mats Danielsson eller Mikael Eriksson som får Polhemspriset 2014? Om tre veckor avslöjas vinnaren. Innan dess, den 3 november, har du chans att lyssna på deras resa från idé till resultat.
Polhemspriset är Sveriges äldsta tekniska utmärkelse och förvaltas av Sveriges Ingenjörer. Det delas ut för teknisk innovation på hög nivå eller för genialisk lösning av ett tekniskt problem. 
Priset instiftades 1876 till minne av Christofer Polhem, den svenska mekanikens fader, och delades ut första gången 1878. 
Hittills har 56 personer tilldelats Polhemspriset, bland andra uppfinnaren Håkan Lans som fick priset 1995.
ABB:s Hans Björklund, KTH-forskaren Mats Danielsson och acceleratorfysikern Mikael Eriksson är alla nominerade till årets Polhemspris.

Väldigt kort kan man säga att Hans Björklund nominerats för sin utveckling av styr- och skyddssystem för elnät, Mats Danielsson nominerats för sin utveckling av en effektiv och lågstrålande röntgenmetod för medicinsk användning (länk) och Hans Björklund nominerats för utvecklingen av MAX-lab i Lund som är en världsledande synkrotronljusanläggning för forskning.

Låter det spännande? Då kanske det är läge att gå på Polhemsföreläsningen om exakt en vecka – den 3 november med start klockan 13.00. Där kommer de tre nominerade att beskriva sin forskning och sina resultat, men också med- och motgångar som de upplevt som innovatörer.

Polhemsföreläsningen är gratis och äger rum i Ingenjörshuset (Citykonferensen), i Stockholm. Här kan du anmäla ditt intressen (länk).

Prisutdelningen äger sedan rum den 18 november i Stockholm. Pristagaren får 250 000 kronor och Polhemsmedaljen, en guldmedalj av åttonde storleken med det egna namnet graverat på kanten.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)