JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 18 januari 2020 VECKA 03
Halvledartillverkaren Infineon – stark på krafthalvledare – köper 9,4 procent av aktierna i den tyska mönsterkortstillverkaren Schweizer Electronic. Intentionen är att i gemensam regi utveckla tekniker för att integrera krafthalvledare i själva kretskorten.
Infineon och Schweizer  har samarbetat i flera år, med fokus på bilelektronik. För ett år sedan presenterade de exempelvis en gemensamt utvecklad batteribrytare som gör att ett bilbatteri säkert kopplas bort i händelse av en olycka eller annan kritisk situation.

Nu fördjupar företagen sitt samröre genom att Infineon köper in sig i mönsterkortstillverkaren. Genom investeringen betonar den tyska halvledartillverkaren sin intention att utveckla tekniker för att integrera krafthalvledare i PCB.

Idag monteras kretsar på ovan- och undersidan av kretskorten. Om vissa av kretsarna kan stoppas in i själva kortet kan korten göras mindre. Enligt Infineon kommer denna utveckling framförallt att gynna system i fordon, eftersom utrymmet där är begränsat samtidigt som elektrisk servostyrning, aktiv fjädring, elektriska pumpar och annat, ska få plats.

Ytterligare en fördel med att integrera är att kylningen blir bättre, hävdar Infineon som menar att värmen som skapas av chipet direkt kan avledas via kretskortet. Detta är speciellt fördelaktigt i tillämpningar som kräver hög effekt och vars krafthalvledare tills nu krävt genomtänkt kylning. Ett sådant exempel är kompressorerna i en luftkonditioneringssystem i en bil där effekten kan nå hela 2 kW.

Till detta hör att bilindustrin förväntar sig att 48 V kommer att få stor betydelse i framtida fordon, vid sidan av dagens 12 V. Därmed kan högre effekt genereras, vilket kommer att bana väg för hybridfunktionalitet i mellanklassbilar och bilar i lägre prisklasser.

Schweizer Electronic, grundat 1849, ligger i Schramberg, omsatte 101,2 miljoner euro förra året och har 700 anställda.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)