JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 46 procent är nya solcellsrekordet
Solcell
Fyra halvledare som plockar ut lika mycket effekt vardera ur ljus mellan 300 och 1750 nm. Så ser den fransktyska flerövergångssolcell ut som enligt upphovsmakarna är solcellen med dagens högsta verkningsgrad.
Solcellen i fråga utvecklas av franska Soitec och CEA-Let och tyska Fraunhofer. Soitec har satt 25 ingenjörer och tekniker i arbete med att sätta upp en lina för massproduktion.

Gänget tar nu sikte på drömgränsen 50 procent och säger sig vara övertygat om att kunna nå den. För ett år sedan låg de på 44,7 procent.

Tekniken är optimal för koncentratoranläggningar och för länder med mycket sol. Rekordet sattes under ljus koncentrerat till motsvarande 508 solar.

De effektivaste solcellerna är de som låter ljuset sparka på flera p-n-övergångar med olika bandgap som svarar på olika våglängder. De har en teoretisk maximal verkningsgrad på 86,8 procent.  

Enkelövergångsceller kommer aldrig att passera 34 procent. De bästa kommersiella flerövergångssolcellerna har idag en verkningsgrad på 40 procent under koncentrerat ljus. 

Utmaningen för konstruktören är att stämma av de fyra skikten så att de alla levererar samma ström, vilket de måste göra. Man finjusterar bland annat tjockleken.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)