JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halvledarproduktion à la 4.0
Tyska Infineons fabrik för krafthalvledare i österrikiska Villach är en hörnsten i företagets arbete med Industrie 4.0. Fram till 2017 ska företaget investera 290 miljoner euro i en ny fabriksdel där interaktionen mellan operatörerna och maskinerna ska lyftas till en ny nivå.
En viktig del i det är att öka informationsflödet från maskinerna samtidigt som data­säkerheten inte får gå förlorad.

Projektet startade i somras så än finns inga konkreta resultat men Elektroniktidningen ställde några frågor till Alexander Tarzi på Infineon.

Hur skiljer sig dagens fabrik från det som ska bli Industrie 4.0?
– Halvledarindustrin ligger redan idag betydligt längre fram än andra industrier. Exempelvis är kassetterna med wafers märkta med rfid-etiketter och kan därmed lokaliseras och styras genom hela renrummet. Vissa av våra maskiner kan bara köras efter det att våra anställda identifierat sig med ett chip som finns i deras kläder. På så sätt försäkrar vi oss om att bara personer med rätt utbildning kan köra processen.

– Den stora skillnaden i Industrie 4.0 är att vi kommer att implementera och testa ny teknik för att styra fabriken. Det inbegriper förbättrade sätt att analysera data i realtid eller att övervaka effektförbrukning, temperatur och kvävehalt. Systemen ska bidra till att vi kan hushålla bättre med energin.

– Vidare arbetar vi med ett pilotprojekt för att integrera mobila stödsystem där informationen levereras via surfplattor eller smarta glasögon.

Projektet löper fram till 2017, kommer fabriken att vara Industrie 4.0 då?
– Vi kommer att göra utvecklingen stegvis. År 2017 ska pilotlinan för Industrie 4.0 vara på plats och vissa tekniker kommer att vara implementerade och testade men man ska se det som ett ständigt pågående projekt.

Ni har avsatt 290 miljoner euro på utbyggnaden i Villach, hur mycket av det går till Industrie 4.0?
– 245 miljoner euro är för den nya byggnaden inklusive maskiner medan 45 miljoner euro går till utvecklingsverksamheten inklusive Industrie 4.0.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)