JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snabb övergång till LED-belysning

Snabb övergång till LED-belysning

Vi byter ut våra gamla glödlampor och halogenlampor mot lysdiodsersättare betydlig snabbare än vad Energimyndigheten förutspått vilket kan leda till skärpa energikrav på halogenlampor redan nästa år.
– Risken finns att övergången till effektivare belysning fördröjs i onödan om man väntar i två år med att skärpa kraven, med ökade klimatutsläpp och kostnader för hushållsel som följd, säger Energimyndighets expert Peter Bennich i ett pressmeddelande.

I nuvarande förslag skärps kraven på halogenlampor först 2018 eftersom EU-kommissionen tidigare räknade med att lysdiodstekniken skulle ta längre tid att slå igenom. Men nu går det alltså snabbare än väntat, enligt en studie som Energimyndigheten har genomfört tillsammans med andra internationella aktörer på belysningsområdet.

Studien visar att de flesta lysdiondslampor är effektiva, håller god kvalitet och ger ett bra ljus. De har också liknande utseende, form och vikt som traditionella lampor och passar därför i de flesta befintliga armaturer som finns i hushållen.

Studien blir ett viktigt underlag när EU-kommissionen i början av 2015 ska rösta om i vilken takt man ska skärpa kraven på så kallade klara lampor, som till exempel halogenlampor. Omröstningen är en del av revideringen av ekodesignförordningarna för belysning.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)