JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 22 september 2020 VECKA 39

Snabb övergång till LED-belysning

Vi byter ut våra gamla glödlampor och halogenlampor mot lysdiodsersättare betydlig snabbare än vad Energimyndigheten förutspått vilket kan leda till skärpa energikrav på halogenlampor redan nästa år.
– Risken finns att övergången till effektivare belysning fördröjs i onödan om man väntar i två år med att skärpa kraven, med ökade klimatutsläpp och kostnader för hushållsel som följd, säger Energimyndighets expert Peter Bennich i ett pressmeddelande.

I nuvarande förslag skärps kraven på halogenlampor först 2018 eftersom EU-kommissionen tidigare räknade med att lysdiodstekniken skulle ta längre tid att slå igenom. Men nu går det alltså snabbare än väntat, enligt en studie som Energimyndigheten har genomfört tillsammans med andra internationella aktörer på belysningsområdet.

Studien visar att de flesta lysdiondslampor är effektiva, håller god kvalitet och ger ett bra ljus. De har också liknande utseende, form och vikt som traditionella lampor och passar därför i de flesta befintliga armaturer som finns i hushållen.

Studien blir ett viktigt underlag när EU-kommissionen i början av 2015 ska rösta om i vilken takt man ska skärpa kraven på så kallade klara lampor, som till exempel halogenlampor. Omröstningen är en del av revideringen av ekodesignförordningarna för belysning.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)