JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. XM Reality nu utan skärmglasögon
XM Expert, XM Reality
Svenska AR-pionjären XM Reality erbjuder en Windowsversion av sin programvara för remote guidance – utan skärmglasögon. Dessutom siktar man på att göra programmet tillgängligt på fler glasögon utöver de egna.
Skärmglasögon som låter en person på plats agera förlängda armar åt en expert långt bort – det har varit XM Realitys produkt sedan 2007.

Nu släpper XM en version av programmet som kan användas med en vanlig Windows PC och dess skärm. Användaren tappar möjligheten att arbeta med händerna fria. Men fördelen är uppenbar  – alla har en bärbar dator i bagaget.

– Vår strategi idag är att vi levererar en mjukvara som man kan använda på egna enheter. Men vi erbjuder även hårdvara i de lägen man vill ha en ruggad casing, eller videoglasögon då man vill arbeta med händerna fria, säger XM:s säljchef Niklas Rengfors till Elektroniktidningen.

Tidigare har XM:s program exklusivt körts på de egna skärmglasögonen, men nu planerar man att börja stödja en del av de allt fler produkter som dyker upp från olika tillverkare.

– När glasögon finns på marknaden skall man kunna köra vår mjukvara och använda de glasögon man vill och lämpar sig bäst.

Utvärdering pågår om vilka plattformar som är lämpliga. Epson Moverio har exempelvis  preliminärt fått tummen upp.

Också Microsofts nyanserade skärmglasögon Hololens borde kunna fungera som plattform för XM Realitys program, tror  Niklas Rengfors, som hälsar Microsoft välkommen.

– Allra helst om de har en stor marknad, vilket gör att priset blir attraktivt – då gynnar det oss.

På andras glasögon kommer man att kunna få konkurrens om programvaran – en av tillämpningarna Microsoft visar upp med Hololens är remote guidance mot konsument. Men XM Reality ser en klar fördel i redan vara etablerad.

– Vi har en kontinuerlig kontakt med med partners inom detta område.

Planen är att fortsätta inrikta sig mot industriella användare.

Vad gäller hårdvaran ser XM Reality att det fortfarande saknas glasögon av den robusthet och kvalitet som krävs för industriella tillämpningar. Man planerar därför också tillsvidare att behålla sin egen hårdvara även om den är dyrare än konsumentglasögon.

– Glasögonen vi har är framtagna för industriellt bruk och passar den tillämpningen mycket bra, så tills det kommer ett bättre alternativ kommer vi att fortsätta erbjuda glasögon och ruggade plattor.

– Problem som jag ser det idag med många befintliga glasögon är batteritid, samt att man inte kan bära glasögon ihop med dem, vilket vi har en lösning på – man kan använda sina riktiga glasögon under.

Windowsversionen – som alltså kan användas på godtycklig Windows-pc eller -surfplatta – har redan gett synliga resultat i orderböckerna.

– Från att ha fått förfrågningar och order på mindre antal enheter, har vi nu förfrågningar på hundratals licenser från flera storföretag.

Enligt Niklas Rengfors håller remote guidance på att bli en viktig metod inom fältservice.

– Att kunna diagnosticera och åtgärda problem snabbt på plats utan att behöva tillkalla avlägsna experter – det innebär stora kostnadsbesparingar.

Inom flygbranschen, brottas man enligt Niklas Rengfors ofta med problemet att flyg inte kan avgå i tid därför att det saknas rätt teknisk expertis på just den flygplats där ett problem uppstått.

– Det är ofta ganska enkla problem som skulle kunna åtgärdas av lokala tekniker om de bara fick kompetent vägledning. Till och med piloten skulle kunna göra vissa enkla tester eller åtgärder.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)