JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Taksol ska stadga Kaliforniens elnät
Kalifornien följer Tyskland och börjar använda smarta växelriktare i sina solcellsinstallationer för att jämna ut fasförskjutningar i distributionsnätet. Delstatens elbolag hoppas på så sätt kunna höja nätets kapacitet att ta emot el från solcellsanläggningar med 40 procent.
SÅ KALLAD REAKTIV effekt uppstår när spänning och ström inte ligger i fas. Den reaktiva effekten  snurrar runt i distributionsnätet – som måste dimensioneras efter den – men  används inte hos förbrukarna.
Sedan 2009 är det i Tyskland lag på att solcellsanläggningar som levererar ström till mellanspänningsnätet ska kunna hantera reaktiv effekt – det vill säga leverera eller absorbera reaktiv effekt för att stabilisera nätspänningen.

Kalifornien ska nu göra som Tyskland. Elmyndigheten CPUC (California Public Utilities Commission) spikade en standard för tekniken i december.

Växelriktarna kommer inte bara att vara till för att vaka över sin egen installations spänning, utan också för att hjälpa resten  av elnätet. Idag är det tvärtom – taksolcellsanläggningar kopplas bort automatiskt vid tecken på fasförskjutningar.

Obligatoriska blir de nya riktlinjerna först 2016. Men CPUC tror sig kunna uppmuntra utrullning tidigare än så, om några månader. En del växelriktare kommer att uppgraderas till de nya riktlinjerna via mjukvara.

Det är också en fördel, tycker CPUC, att kunna börja i liten skala för att testa tekniken. Tänk om det  uppstår en rundgång där några växelriktare genererar reaktiv effekt och andra absorberar den? En standard för kommunikation mellan växelriktare utvecklas utifall det skulle behövas att de koordinerar sig med varandra för att undvika detta.

En annan spännande fråga är hur hustakens ägare ska kompenseras för att de hjälper till att reglera elnäten.

Om fem år hoppas man ha systemet i full drift. Upp till 40 procent mer taksolcells-el kommer då att kunna mata elnätet.

Lösningen är mycket billigare än att lägga ut tjockare kablar.

Taksolceller i Kalifornien levererar idag en procent av denna delstats elenergi. Energislaget växer där med 40 procent om året.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)