JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 31 maj 2020 VECKA 22
Samsung Display hoppas i år kunna sänka priset på Oled-skärmar för mobiltelefoner så att de hamnar i nivå med priset på LCD. Å andra sidan väntas också LCD sjunka.
Oled – skärmar byggda av pyttesmå organiska lysdioder – är den teknik som väntas ta över efter LCD. I mobiler har ambitionen gått ganska bra – Oled satt i 36 procent av dem som producerades i fjol, trots att priset ligger cirka fem dollar, tio procent, över priset på LCD.

Andelen var dock sämre än Samsungs hoppats. Det var bara en procentenhet högre än i förfjol, trots att prisskillnaden då var 10–15 dollar.

Samsung ger sig inte utan gör ett nytt försök att konkurrera prisvägen. Man tänker i år radera hela prisskillnaden, enligt tidningen Digitimes.

Det är främst kinesiska tillverkare, som Tianma Optoelectronics, som sätter  press på Samsung och ökar utbudet och sänker priset.

Tianma kommer att öka sin produktion ytterligare under 2015 och planerar att sänka priset. Så det är inte självklart att Oled kommer ikapp i pris i år heller. Tianma levererar LTPS LCD till  bland annat Lenovo, Huawei, Coolpad och ZTE. 

LTPS TFT LCD (low temperature poly silicon) är den största LCD-typen och satt i 44 procent av alla mobiler i fjol, enligt analysföretaget Displaysearch. Av resterande 20 procent var 19 procent a-Si TFT LCD (amorft kisel).

Oledskärmar i stora skärmar kan ännu inte priskonkurrera med LCD. Yielden är för dålig.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)