JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lund vill ha fabrik för nanoteknik
Det skulle bli fler nanoföretag om det bara fanns en pilotfabrik för nanoteknik. Ungefär så resonerar en grupp i Lund som skakat fram pengar från Vinnova och Region Skåne för att finansiera en förstudie.
– Med Nanova vill vi skapa förutsättningarna för att nya företag skall kunna utvecklas från R&D-fas till full produktion, utan att man skall behöva lämna Sverige, säger professor Lars Samuelson i ett pressmeddelande.

Fabriken, som döpts till Nanova, ska vara öppen för företag och forskare i hela Sverige som vill utveckla pilotprodukter utan att själva behöva investera i dyr utrustning. Hittills har det bara blivit två avknoppningar i Lund, Glos lysdioder och Sol Voltaics solceller men det finns potential för nya företag inriktade mot tillämpningar inom bland annat elektronik, UV-lysdioder och biomedicin.

Förstudien ska resultera i en uppskattning av investeringsbehov och marknadspotential samt förslag till affärsmodell. Målet är att bli internationellt konkurrenskraftigt och finansiellt självförsörjande.

Parallellt med detta arbetar Lunds universitet för att bygga ut Lund Nano Lab som är ett renodlat forskningslabb för forskning kring nanotrådar. Detta drivs i Lunds universitets regi medan Nanova är ett projekt utanför universitetet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)