JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Microsoft patentstämmer Kyocera

Microsoft patentstämmer Kyocera

Japanska mobiltillverkaren Kyocera vägrar betala licensavgifter till Microsoft för sina Androidtelefoner. Microsoft stämmer nu Kyocera för patentintrång.
Microsoft har bett en domstol i Seattle att förbjuda USA-import av Kyoceras Androidmobiler om företaget inte betalar en licensräkning från Microsoft.

Samsung, HTC, ZTE, LG och Hon Hai finns bland de företag som tidigare accepterat licensuppgörelser med Microsoft kring teknik som används i operativsystemet Android i de olika företagens telefoner.

Just det, om du använder Googles operativsystem Android behöver du inte betala pengar till Google, men du får en licensräkning från Microsoft som anser att Android inkräktar på hundratals av dess patent.

Till just den här tvisten har Microsoft valt ut sju stycken patent att visa upp för juryn. Bland dem finns patent på algoritmer ('989  och '117 ), programvara ('344) och protokoll ('715 och '408 ).

Microsofts patent '408 motsvaras av Europapatent nummer EP1304891, som underkändes i fjol i samband med Microsofts tvist med Motorola.

Telefonerna Duraforce, Brigadier och Hydro lyfts fram som exempel på patentinkräktande telefoner.

Kyocera är den fjärde Androidtillverkare som Microsoft drar inför domstol, efter Motorola år 2010, Barnes and Noble år 2011 och Samsung i fjol. Barnes and Noble gjorde snabbt upp medan Samsung och Microsoft gjorde upp för en månad sedan. Microsofts och Motorolas tvist rullar fortfarande i rättens kvarnar.

För några år sedan var den en vanlig uppfattning av patent på mobilteknik hade ett högt värde i domstol. I praktiken har utdelningen vid stämningar dock visat sig magert, i den utsträckning de tillåtits gå så långt som till domstols avgörande.

Exakt hur magert är det ingen som vet, eftersom många tvister slutar i uppgörelser och det typiskt är hemligt vilken kompromiss som de inblandade gjort.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)