JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Molninstitut i Lund öppnar innovationslabb för alla

Ett öppet innovationslabb är vad forskningsinstitutet Mapci i Lund just startat. Här ska stora som små företag, offentlig sektor och akademi ges möjlighet att bedriva gemensam forskningsbaserad innovation inom Internet of Things och Cloud Computing, samt hårdvara för experiment och prototyputveckling.
– Det finns ett behov av nytänkande i innovation både bland företag och inom den offentliga sektorn. Många forskningsresultat stannar som forskningsartiklar och avhandlingar, men vi vill ta forskningsresultaten vidare till samverkan med näringslivet och offentlig verksamhet, förklarar Björn Landfeldt, som är föreståndare för Mapci.

Forskningsinstitutet Mapci – Mobile and Pervasive Computing Institute – sjösattes i april 2013 med Sony Mobile, Region Skåne och Lunds universitet som grundare. De tre avser att satsa minst 100 miljoner kronor över en tioårsperiod som grundfinansiering. Fokus är molntjänster och en av förebilderna är Stanford Research Institute, SRI, i Silicon Valley i Kalifornien.
Hittills har gemensamma projekt etablerats med Sony, Region Skåne, Sensative, Ericsson, Växjöbostäder, Helsingborgshem och Lunds Tekniska Högskola.

Nu vill Mapci utöka satsningen genom Mapci Open Innovation Lab, som är öppen för alla och just beviljats 1,5 miljoner kronor från Vinnova.

Inom labbet erbjuds utvecklingsverktyg och utvecklingskompetens inom Internet of Things och Cloud Computing liksom hårdvara för experiment och prototyputveckling. Förhoppningen är att detta ska attrahera allt från startupbolag och storföretag till offentliga aktörer, som exempelvis sjukhus och kollektivtrafikaktörer, att dra igång gemensamma projekt inom mobil-, moln- och IKT-området.

– Det pratas ofta om vikten av samverkan mellan industri, akademi och den offentliga sektorn. Mapci Open Innovation Lab är ett konkret exempel på när dessa aktörer kommer att kunna samverka med hjälp av Mapcis projektytor, säger Sten Minör, innovationsdirektör vid forskningsinstitutet.


Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)