JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 15 augusti 2020 VECKA 33
Ett öppet innovationslabb är vad forskningsinstitutet Mapci i Lund just startat. Här ska stora som små företag, offentlig sektor och akademi ges möjlighet att bedriva gemensam forskningsbaserad innovation inom Internet of Things och Cloud Computing, samt hårdvara för experiment och prototyputveckling.
– Det finns ett behov av nytänkande i innovation både bland företag och inom den offentliga sektorn. Många forskningsresultat stannar som forskningsartiklar och avhandlingar, men vi vill ta forskningsresultaten vidare till samverkan med näringslivet och offentlig verksamhet, förklarar Björn Landfeldt, som är föreståndare för Mapci.

Forskningsinstitutet Mapci – Mobile and Pervasive Computing Institute – sjösattes i april 2013 med Sony Mobile, Region Skåne och Lunds universitet som grundare. De tre avser att satsa minst 100 miljoner kronor över en tioårsperiod som grundfinansiering. Fokus är molntjänster och en av förebilderna är Stanford Research Institute, SRI, i Silicon Valley i Kalifornien.
Hittills har gemensamma projekt etablerats med Sony, Region Skåne, Sensative, Ericsson, Växjöbostäder, Helsingborgshem och Lunds Tekniska Högskola.

Nu vill Mapci utöka satsningen genom Mapci Open Innovation Lab, som är öppen för alla och just beviljats 1,5 miljoner kronor från Vinnova.

Inom labbet erbjuds utvecklingsverktyg och utvecklingskompetens inom Internet of Things och Cloud Computing liksom hårdvara för experiment och prototyputveckling. Förhoppningen är att detta ska attrahera allt från startupbolag och storföretag till offentliga aktörer, som exempelvis sjukhus och kollektivtrafikaktörer, att dra igång gemensamma projekt inom mobil-, moln- och IKT-området.

– Det pratas ofta om vikten av samverkan mellan industri, akademi och den offentliga sektorn. Mapci Open Innovation Lab är ett konkret exempel på när dessa aktörer kommer att kunna samverka med hjälp av Mapcis projektytor, säger Sten Minör, innovationsdirektör vid forskningsinstitutet.


MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)