JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 20 januari 2020 VECKA 04

Ögat kan styra strålkastarna

I framtidens bilar kanske  strålkastarna pekar i samma riktning som föraren tittar. Opel utvecklar teknik som ska göra det möjligt.
I 60 år har det funnits strålkastare med motorer som styr ljuset efter rattrörelsen så att vägbanan är upplyst även när vägen svänger.

Opel har arbetat i två år med en teknik som istället följer ögonrörelserna. Utvecklingen sker i Rüsselsheim tillsammans med Darmstadts tekniska universitet.

I ett första skede säger sig Opel ha uppnått ett ganska bra resultat med bara en enda webbkamera fokuserad på förarens huvud, näsa och ögon. Beräkningarna tog dock för lång tid för att strålkastaren skulle kunna hinna med i svängarna.

Idag experimenterar Opel med snabbare processorer. Men man använder fortfarande bara en kamera där andra lösningar för ögonföljning enligt Open kan kräva tio. Opels kamera använder infraröda sensorer och dioder som skannar förarens ögon drygt 50 gånger per sekund.

Det är inte önskvärt att systemet reagerar alltför snabbt – de flesta människor vandrar ofta med slumpmässigt med blicken. Så Opels ingenjörer har medvetet lagt in en fördröjning.

En separat ljusstråle fortsätter dessutom att lysa i bilens färdriktning.

Opels ögonföljning ligger långt fram i tiden. Inom 18 månader kommer Opel däremot att introducera en bilmodell med lysdiodmatrisstrålkastare som kan köra med permanent helljus utan att blända mötande trafik. Dioderna tänds och släcks individuellt beroende på var mötande trafik befinner sig.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)