JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 28 februari 2020 VECKA 09
FCC:s påbud om nätneutralitet bestrids redan innan reglerna ens hunnit träda i kraft. En liten internetoperatör och en stor organisation stämmer FCC från varsitt håll.
En internetoperatör i Texas, Alamo Broadband, fyrar av en bredsalva och ger fyra oberoende argument till att FCC:s föreskrifter om nätneutralitet saknar laglig giltighet.

Alamo Broadband vill att New Orleans ska granska FCC:s föreskrifter och deklarera att Alamo inte behöver följa dem.

Det var i februari som FCC förbjöd landets internetoperatörer att sälja förtur eller strypa trafik till tjänster i sina nät.
För att kunna genomdriva förordningen var FCC tvungen att ge sig själv auktoritet att reglera Internet enligt samma rätt – Title 2 of the Communication act of 1934 – som myndigheten har över telefonnätet. Tidigare försök att införa nätneutralitet har stoppats med hänvisning till att FCC saknat auktoritet.

Motståndet handlar inte bara om nätneutraliteten i sig, utan också om denna nya auktoritet, som sägs kunna öppna för andra regleringar och som skulle kunna vara av ondo.

Alamo hävdar att FCC fortfarande går utöver sina befogenheter, har hanterat ärendet inkorrekt och bryter mot både lag och grundlag.

De stora internetoperatörernas organisation USTelecom stämmer FCC i Washington med liknande argument.

Att stämningarna skulle komma var väntat. Men de kom överraskande tidigt. FCC anser att föreskrifterna inte börjat gälla än och tror att stämningarna kommer att avskrivas av det skälet.

USTelecom är medveten om att det kan vara så, men har också hittat en alternativ tolkning av lagen och stämmer redan nu för säkerhets skull, för att inte missa en deadline på tio dagar.

– Ju förr desto bättre, säger ett litet Internetföretag som gillar nätneutralitet, till nyhetsbyrån Bloomberg.

Rättstvisterna kommer att dra ut på tiden. Idag gynnas nätneutraliteten av FCC:s ordförande och av den demokratiske presidenten Obama, men båda kan ersättas av personer med en annan inställning. Frågan om nätneutralitet och FCC:s auktoritet har politiserats i USA och republikanska politiker väntas motsätta sig nyordningarna.

– Vår sida vill snabbt ha en utmaning så att det blir denna administration och FCC:s ordförande Tom Wheeler, som får försvara den, säger Internetföretaget.

Också ett beslut från FCC att tillåta staden Cincinnati i Tennessee att utvidga sin bredbandstjänst, har överklagats. Detta FCC-beslut tolkas som generellt positivt till kommunalt bredband och anses av flera bedömare ha ännu mer långtgående konsekvenser än beslutet om nätneutralitet.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)