JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 16 juli 2020 VECKA 29

IBM utvecklar alternativ AI-teknik

Hundra anställda på ett IBM-labb i San Joséutvecklar teknik för artificiell intelligens (AI) som bygger på idéer från Palm-grundaren Jeff Hawkins. Tekniken kallas Cortical Learning och sägs vara mer naturtrogen hur biologiska neuroner arbetar än den idag så omhuldade Deep Learning-tekniken.
Ett av labbets projekt är att implementera Jeff Hawkins algoritmer i hårdvara. Labbets chef har beskrivit som en arkitektur där flera chips staplas ovanpå varandra där chipen motsvarar lagren i Jeff Hawkins neurinnätsarkitektur.

Jeff Hawkins har redan ägnat ett decennium åt sin teori, bland annat i sitt företag Numenta där 20 personer fortfarande arbetar med att utveckla algoritmerna.

Men nu har idén dessutom fått IBM:s stöd.

HIttills har tekniken inte gjort något större avtryck, till skillnad från den revival av  neurala nätverk som pågår under namnet Deep Learning och som tillskrivs äran för stora genombrott inom automatisk bildanalys och andra mönsterigenkänningsuppgifter.

Cortical Learning ska vara bra på samma typ av uppgifter som Deep Learning och enligt projektledaren på IBM, Winfried Wilcke, ska Cortical Learning vara mer likt hur en biologisk hjärna arbetare och dessutom gå snabbare att programmera för en specifik uppgift.

– Vårt mål är inte att låta oss inspireras av biologin, utan att återskapa den exakt, säger Jeff Hawkins till sajten Technology Review.

Kritiker menar att Cortical Learning fortfarande är en teknik som inte bevisat sig och att det inte stämmer att de återskapar hjärnas funktion exakt, efter det mesta om hur hjärnceller arbetar fortfarande är okänt.

Labbet i San José arbetar med tolkning av växtlighet i satellitdata och med att upptäcka tidiga indikationer på mekaniska fel i pumpar och andra maskiner.

Jeff Hawkins är mest känd som grundare av fickdatorföretaget Palm Computing på nittiotalet.

Källa: Technology Review (länk).
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)