JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. De 30 komponenter Apple klämt in i Watch

BILD: Chipworks, Apple Watch
Approcessorn är tillverkad i Samsungs äldre 28 nm LP-process. Det är en av de detaljer som grävts fram av de företag som köper den senaste elektroniken inte för att konsumera dem utan för att pilla sönder dem.
Teardownföretagen ABI Research, Ifixit och Chipsworks har nu haft två veckor på sig att skruva, pilla och röntga innanmätet i Apple Watch. Här är vad de hittat.

I en 26 x 28 mm SiP S1 finns minst 30 chips på ett moderkort, några av dem i samma kapsel

Processorchipet mäter  5,2 x 6,2 mm, är märkt APL0778 och innehåller cpu och gpu. Den senare är troligen en PowerVR SGX543 eftersom klockan har drivutiner för den. SGX543 är flitigt utnyttjad av Apple i både Ipod, Ipad, Iphone och TV.

Det tillverkas redan mobilprocessorer för mobiler i Samsungs 14 nm-process, men Apple håller tillgodo med den äldre 28 nm-processen – förmodligen till priset av sämre prestanda eller batteritid – i Watchs approcessor. I samma kapsel som processorn sitter ett 512 Mbyte RAM-chip från Elpida.

Ett 8 Gbyte flashminne på moderkortet kommer från Sandisk och Toshiba.

Ett Broadcom  BCM43342-chip ger klockan dual band 802.11n, Bluetooth 4.0, FM och NFC. Dessutom finns en NFC-krets från NXP och signalförstärkaren AS3923 från AMS – förmodligen identiska med de som sitter i Iphone6. NFC används i Apples närfältsbetalteknik Pay.

Här finns Dialogs effektstyrkrets D2238A och Texas Instruments operationsförstärkare OPA2376. TI har ytterligare fem effektkretsar i klockan, bland annat en för batteristyrning. Skyworks har levererat två Wifi-förstärkare – effekt respektive lågbrus.

Klockan laddas trådlöst och mottagaren för detta är IDT:s P9022.

Gyro och acceleration i sex axlar mäts med enda krets från ST. I sina telefoner använder Apple två kretsar men denna 3 x 3 mm LGA-krets innehåller både ett 3D-gyro och en 3D-accelerometer. ST har också en ST32-processor på kretsen, plus en optokrets som både sänder ut, tar emot och kodar.

En pekskärmskrets från Analog Devices är märkt AD7166 och innehåller enligt ett numera försvunnet tulldokument förmodligen en Cortex M3-cpu.

Maxim har levererat en ljudkodek och en ljudförstärkare, plus ett tredje oidentifierat chip. Mikrofonen, som inte sitter på moderkortet, är från Knowles.

Ryktet säger att Apple hade planerat att fylla klockan med sensorer för hälsomätningar – fler än tio – och att Apple kommer försöka addera fler i en uppföljare som ska släppas 2016.

Sensorerna ska kunna mäta hudkonduktivitet, blodtryck och syrenivå.

Batteriet är på 205 mAh och i den mindre Watch-modellen, och enkelt att byta ut, enligt Ifixit. Detsamma gäller skärmen och dessa två är också de två viktigaste komponenterna att kunna byta ut, konstaterar Ifixet. Resten sitter som gjutet och är inget du kan byta ut utan att förmodligen förstöra klockan.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)