JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Patentroll stämmer kritiker för förtal
EFF

Patentroll stämmer kritiker för förtal

Den senaste mottagaren av EFF:s utmärkelse Månadens dummaste patent, stämmer EFF för förtal efter att EFF vägrat att ta avstånd ifrån utnämningen.
EFF:s bloggserie ”Stupid Patent of the Month” driver med patentansökningar som enligt EFF inte borde ha beviljats eftersom de så uppenbart saknar verkshöjd.

Den 30 april gick den hånfulla utmärkelsen till ett USA-patent från företaget Eclipse med titeln ”Notification systems and methods that permit change of quantity for delivery and/or pickup of goods and/or services”.

Ansökan beviljades i slutet av april. Eclipse fick därmed patent på idén att uppdatera volymen på en order. Just det, om ditt beställningssystem tillåter din kund att uppdatera kvantiteten på sin beställning i efterskott, så inkräktar du sedan den 21 april på detta patent och kan eventuellt se fram emot att få en räkning från Eclipse i posten.

Att uppdatera kvantiteten alltså. När det gäller att ändra leveransdatum på beställningen har Eclipse ett annat patent, också det numera beviljat.

– Vi tycker att alla Eclipse patent förtjänar att utnämnas till månadens sämsta, men det här är i en klass för sig, skriver EFF.

EFF motiverar detta med att ytterligare ett mycket liknande Eclipsepatent nyligen underkänts i domstol. Detta borde för övrigt Eclipse ha berättat för patentgranskaren, enligt etiska regler som gäller för patentansökningar, enligt EFF.

EFF är också kritisk mot den amerikanska patentorganisationen USPTO. EFF menar att USPTO påverkas alltför lite i sina bedömningar av ett berömt rättsfall från förra sommaren där USA:s högsta domstol slog fast att ett patent inte ska beviljas om det enda som är nytt i patentet, är att idén implementeras i en dator.

Enligt Eclipse innebär blogginlägget förtal och EFF måste dra tillbaka det och ta avstånd ifrån det.

EFF vägrar och säger sig se fram emot rättegången. EFF anser att texten inte innehåller faktafel och att den skyddas av yttrandefriheten.

Det här är första gången som någon stämmer EFF för förtal.

Patenttroll är en nedlåtande beteckning på företag som handlar med patent som en sorts värdepapper och använder dem för att driva in licenspengar. De anses ofta använda fula metoder, som att hota att stämma med patent som förmodligen inte skulle hålla i domstol, men samtidigt kräva mindre i licensavgift än det skulle kosta att försvara sig mot stämningen.

Patenttroll jobbar också gärna enligt principen många-bäckar-små – Eclipse har stämt olika företag för patentintrång drygt hundra gånger.
 
KÄLLA: Dailydot, EFF, Wikipedia, USPTO
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)