JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 3 april 2020 VECKA 14
Energimyndigheten ger 27,6 miljoner kronor till sju projekt som ska driva svensk forskning och utveckling inom havsenergi. Finansieringen sker genom forsknings- och innovationsprogrammet Marin energiomvandling.
– Havsenergi är ett spännande område med stor potential globalt sett och Sverige har goda chanser att vara ledande inom utvecklingen, säger Erik Brandsma, generaldirektör på Energimyndigheten.

Ett viktigt mål är att de utvalda projekten ska bidra till utvecklingen av hållbara elproduktionssystem som har potential att användas både i Sverige och utomlands.

Projekten är enligt Energimyndigheten ett tillskott till de fåtal koncept som idag finns installerade på experimentell nivå i havet. Det kommer dock att krävas ytterligare forskning och utveckling innan havsenergi kan bli kommersiellt gångbart, påpekar Energimyndigheten.

– Sverige ligger långt fram både när det gäller forskning och verksamma företag inom havsenergibranschen. Energimyndighetens program ska underlätta att få ut produkter på marknaden och i havet, säger Tobias Walla, programansvarig handläggare vid Energimyndigheten.

I denna första utlysning inom forskningsprogrammet Marin energiomvandling var gensvaret stort. Summan som totalt söktes var fyra gånger större än pengapotten som fanns tillgängligt.

Ytterligare en utlysning är planerad till senhösten 2015.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)