JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Soldrivna persiennmotorer i meshnät
DAGENS KICKSTARTERVINNARE

Soldrivna persiennmotorer
i meshnät

Fyra kompisar från Varberg har med god marginal halat hem sitt Kickstarterprojekt: en solcellsdriven Bluetoothuppkopplad motor. Unikt är att den fungerar med befintliga persienner.
340 000 kronor behövde kompisarna i företaget Teptron samla ihop för att realisera produkten. Idag är det är det nio dagar kvar och man har redan passerat 775 000 kronor.


Klicka för större bild!
Bluetoothstyrda persiennmotorer finns på marknaden, men enligt Teptron kan ingen av dem användas med befintliga persienner.

– De produkter som finns kräver samtliga att man byter ut sina solskyddsprodukter och i nästan samtliga fall drar fram 230 volt till fönstret, alltså att en elektriker kommer och gör en installation med den kostnad som det medför, säger Pierre Tillman på Teptron.

Projektet har gått snabbt. Så sent som i november började man konstruera växellådan.  I januari räknar man med att vara i full produktion.

Motor, växellåda och plastdelar är specialtillverkade. Elektroniken består av standardkomponenter. Monteringen görs av Bellego i Bålsta utanför Stockholm.

Motorn har ett vridmoment på cirka en newtonmeter och drar mellan 150 och 600 mAh medan den arbetar.  Bluetoothkretsen CSR1010 från Cambridge Silicon Radio drar under 900 nA i beredskapsläge.

Kretsen stöder CSR:s eget meshprotokoll CSRmesh och det är det som Teptron utnyttjar.  Det existerar idag ingen meshstandard över Bluetooth – en arbetsgrupp räknar med att ha protokollen klara nästa år.

Motorn kan aktiveras både på ljus och temperatur. Tempsensorn sitter i botten av lådan och solcellen rapporterar ljusstyrkan. Den kan också aktiveras efter tidsschema. CSR-kretsens timer synkas vare gång den kontaktar mobiltelefon-appen.

Hela konstruktionen väger 213 gram och mäter 154 x 32 x 28 mm. Den drivs av fyra AAA-batterier som kan laddas via solcellen. Cirka 250 kronor kostar ett paket med motor och tillbehör, eller cirka 2300 kronor för tio.

I natt passerades det högsta kapitalmålet i Kickstarterfinansieringen. Det betyder att motorn kommer att tillverkas i flera olika färger. Du kommer att kunna gå in på Teptrons facebooksida och rösta på vilka färger det ska vara.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)