JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Marvell firar böter på 2,4 miljarder

Minst 2,4 miljarder kronor blir halvledartillverkaren Marvell skyldig att betala Carnegie-Mellonuniversitetet för intrång i den senares patent. Domen kommer efter att Marvell överklagat ett domslut från 2014. Den gången blev böterna hela 13 miljarder kronor.
Domslutet var enhälligt. Överklagandedomstolen håller med om att Marvell inkräktat på två Carnegie Mellonpatent på hårddiskteknik. Men den anser att 13 miljarder kronor är en för saftigt summa.

De nya böterna motsvarar en avgift på 50 cent styck på var och en av 557 miljoner chips som Marvell importerat till USA för användning i sina hårddiskar. Det kan jämföras med den totala vinst på 3,6 miljarder kronor som Marvell gjorde i fjol.

20 procent av de 13 miljarderna togs bort eftersom den nya juryn inte ansåg att inkräktandet ska bedömas som avsiktligt. Resten av rabatten beror på att överklagandedomstolen räknat bort kretsar som sålts för produkter för andra marknader än USA.

Tvisten har pågått sedan år 2009, och fortsätter.  Nästa steg är att åter pröva vad som är en rättvis taxa för produkter sålda utomlands.

KÄLLA: Reuters, Patentlyo

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)