JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 16 juli 2020 VECKA 29

CREE:

Jag döper dig till Wolfspeed

I maj avslöjade Cree att all verksamhet inom power och rf ska knoppas av i ett separat bolag. Nu är det klart att det nya företaget – som motsvarar knappt 10 procent av Crees omsättning – ska heta Wolfspeed. Därmed blir Cree ett rent LED- och belysningsföretag.
Wolfspeed startar med vind i seglen. Även om rf- och power-delen inom Cree enbart utgör cirka 8 procent av den totala omsättning så är verksamheten betydande – under detta räkenskapsår väntas den generera knappt 125 miljoner dollar. Till detta hör en tillväxt på 18 procent under de tre senaste kvartalen.

Cree räknas till en av ledarna inom halvledare med brett bandgap (WBG, wide bandgap), som galliumnitrid och kiselkarbid. Företagets är starkt inom rf GaN och är dessutom inne på sin tredje kretsgeneration SiC MOSFET:ar, med än lägre switchförluster och därmed mindre värmeutveckling.

− Våra kommande 3,3 V MOSFET:ar kommer att ha mellan 10 och 15 gånger lägre switchförluster än jämförbara transistorer i kisel. Vi tittar även på en 10 V SiC MOSFET, sade Jeff Casady på Cree, när han besökte kiselkarbidkonferensen ISiCPEAW här i Stockholm i maj i år.

Crees satsning inom WBG är alltså mycket stark, och kommer att så att förbli fast i en ny skepnad.

–  Vi behöver skapa vår egen identitet eftersom vi har väldigt olika kunder. Cree är nu, inget snack om saken, ett belysnings- och LED-företag, säger Frank Plastina som blir vd för Wolfspeed när avknoppning är klar.

Cree behåller en majoritetsägarandel i Wolfspeed efter att verksamheten knoppats av helt, vilket väntas ha skett senast under mitten av nästa år.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)