JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tre IR-moduler till din mobil

Från 2 500 upp till 10 000 kronor. Så stort är pris­spannet på de tre IR-moduler som förvandlar din smartmobil till en värmekamera.
Flir One lanserades på den amerikanska konsumentelektronikmässan CES i januari 2014 och passade bara iPhone 5 och 5s. Kameran baseras på den första generationen av Leptonmodulen och hade ett pris på 150 dollar. Antalet bildpunkter stannade på 80 x 60 stycken.

Den första generationen träs på mobilen på samma sätt som ett skal medan den andra generationen, som började säljas i somras, fungerar både på Android och iPhone. Den ansluts via USB- respektive Lightningporten på kortsidan av mobilen. Den har också dubbelt så många bildpunkter, det vill säga 160 5 120. Samtidigt har priset ökat till 250 dollar.

Den amerikanska konkurrenten Seek Thermal var aningen tidigare med att lansera en liten IR-modul som pluggas in i smartmobilens kontakt. Modulerna finns med två olika objektiv och passar både Android och iPhone. Beroende på objektiv kostar de 249 dollar respektive 299 dollar.

Företaget har ett samarbete med Raytheon som står för IR-tekniken medan Freescale tillverkar sensorerna.

Ett tredje alternativ är amerikanska Therm-App som satsat på hög kvalitet och i första hand riktar sig till proffsmarknaden. Företagets modul monteras på baksidan av en Androidmobil och har 384 5 288 bildpunkter. Listpriset är 1 600 dollar även om det för tillfället är sänkt till 939 dollar.

Ytterligare en sak som skiljer den från konkurrenterna är att det går att byta objektiv. Dessa kostar ett par tusen kronor per styck och finns med både vidvinkel och som teleobjektiv.

En sak som bidrar till det högre priset är den keramiska kapseln som Therm-App använder för att få bättre upplösning i mätvärden. Både Flir och Seek använder ­billig skivbondning för att kapsla sina sensorer.

Förutom att kameramoduler­na åker snålskjuts på smartmobilernas skärmar och processorkraft är det möjligt för användarna att utveckla program i form av appar och sprida dessa via Apples och Googles kanaler. Därmed kan användarna bidra med tillämpningar som är för smala eller så udda för att kameratillverkaren ska lägga resurser på dem samtidigt som de driver efterfrågan på hårdvaran.

Flir bejakar det här genom att erbjuda ett utvecklingspaket som gör det enklare att snabbt komma igång. Än så länge finns det dock få appar att ladda ner.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)