JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Apple vinner symbolisk seger över Samsung

Samsung vs AppleApple vinner symbolisk seger över Samsung

Rättvisans kvarnar mal långsamt. Mobilmodellen Samsung Galaxy S3 riskerar att drabbas av säljförbud i USA eftersom den innehåller funktioner som inkräktar på tre Applepatent. Men eftersom mobilen är av 2012 års modell är beslutet tillsvidare ett slag i luften.
En domstol i Washington konstaterar i efterhand att det borde ha införts ett säljstopp på ett antal Samsungmobiler sommaren år 2014, när de dömdes för intrång på Applepatent.

Domen har bara en symbolisk effekt. Den är flera steg ifrån att ha någon effekt överhuvudtaget på tvisten mellan Samsung och Apple.

För det första är modellerna gamla och var gamla redan i fjol, så ett stopp skulle inte påverka Samsungs försäljning nämnvärt. Företagets senaste modell är Galaxy S6.

För det andra säger Washington bara att Apple borde ha fått ett säljstopp beviljat. Det betyder inte att det nu är säljstopp på mobilerna, bara att den lägre domstolen härmed blivit instruerad att göra om och göra rätt.

För det tredje överklagar Samsung beslutet, eftersom de tre domarna inte var eniga.

För det fjärde kan Samsung alltid komma undan säljstoppet genom att ta bort de inkräktande funktionerna. Företaget kommer ha 30 dagar på sig den dagen då orderna kommer.  Det kommer gissningsvis inte att bli ett problem eftersom Samsung redan säger sig ha tagit bort funktionerna i nyare versioner av operativsystemet – detta bestrids dock av Apple.

Många patent och andra intellektuella rättighetsskydd har varit involverade i Apples stämning, men de tre som är aktuella här, gäller att låsa upp en pekmobil genom att dra med fingret över skärmen,  att dubbelklicka på telefonnummer för att ringa numret, och automatisk ordkomplettering.

Domens eventuella betydelse ligger i den praxis som den sätter för framtiden. Den ger intellektuella rättighetsinnehavare en snäppet bättre förhandlingsposition i tvister och licensuppgörelser – ett säljstopp är ett svårare hot än ett skadestånd.

Tvisten började när Samsung år 2010 började släppa mobiltelefoner som i stora stycken var kopior av Apples framgångsrika mobiltelefon Iphone från 2007. Domstolar jorden runt har sedan år 2011 satts att avgöra huruvida dessa kopieringar inneburit kränkningar av Apples intellektuella rättigheter.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)