JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Slutet nära för svensk solpanel

Slutet nära för svensk solpanel

Den sista större svenska solpanelstillverkaren – Swemodule i Glava – är på väg att stänga för gott. I mars begärdes företaget i konkurs. I juli klev en iransk affärsman in som räddare, men nu tycks den lösningen inte längre vara framkomlig.
Hassan Bana – som i juli dök upp som köpare av Swemodules tillverkning – tar inte över fabriken i Glava. Det meddelar konkursförvaltaren Peter Rimo, advokat i Arvika, som fortsätter att leta efter en ny ägare.

Efter en tung höst och vinter försattes Swedmodule i konkurs i mars i år. Beskedet kom som en chock då ägaren Innotech Solar i början av december i fjol förvärvade det tyska säljbolaget Energiebau, ett drag tänkt att rycka upp Swemodule ur sin svacka genom att piska fram större volymer.

Men volymerna blev för små, så 42 personer drabbades av konkursbeskedet i våras.
 
Peter Rimo kommenterar affären med den tilltänkte köparen Hassan Bana som diskuterats i sommar, men nu spruckit:

– Vi har försökt hitta lösningar under lång tid, men kommer inte överens om betalningen så nu fanns inget annat att göra. Han har begärt förlängning men det kan jag inte acceptera längre, säger Peter Rimo till Sverigesradio.

Fabriken ägs av Arvika kommun, som köpte den för 42 miljoner kronor när norska REC Scanmodule – som då hade 300 anställda i fabriken – hösten 2010 meddelande om flytt av produktionen till Singapore.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)