JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Samsung måste betala för ogiltigt Applepatent
BILD: GRPH3B18

Samsung måste betala för ogiltigt Applepatent

Samsung har fortfarande inte betalat ett öre av det skadestånd som företaget dömdes till i Kalifornien år 2012. Men nu är det dags att punga ut med en halv miljard dollar, säger domaren. Samsung har försökt skjuta upp betalningen med hänvisning till att ett av de fem patenten företaget sägs ha inkräktat på är ogiltigt.
När det gäller patenttvister tycks inga beslut på någon nivå någonsin vara slutgiltiga. Minns ni exempelvis när Samsung dömdes att betala en miljard i skadestånd år 2012 för att ha våldfört sig på Apples intellektuella rättigheter för Iphone? Det är den tvisten den här nyheten handlar om.

Samsung försöker riva upp det beslutet, eller åtminstone skjuta upp utbetalningen av skadeståndet, med ett argument som åtminstone i lekmannaöron låter ganska övertygande, nämligen att ett av de fem patenten sedermera ogiltigförklarats.

Det underkända patentet ifråga är idén att zooma på en pekskärm genom att nypa ihop och dra isär fingrar, pinch-to-zoom. Idén beskrivs i claim nummer åtta i ett patent som  kallas '915 efter de tre sista siffrorna i sitt amerikanska patentnummer, 7,844,915

Hela patentet ogiltigförklarades av USA:s patentverk USPTO i juli 2013 vilket överklagades på olika sätt men fastslogs på en hög nivå på patentverket i december i fjol.

Det finns fortfarande överklagandemöjligheter kvar – minns att inga beslut i patenttvister tycks vara slutgiltiga – men dessa är av allt att döma bara en transportsträcka, och patentet kommer en vacker dag att bli definitivt, slutgiltigt, oåterkalleligen ogiltigförklarat.

Det ligger i Samsungs intresse att patentet så snabbt som möjligt börjar behandlas som ogiltigt, och det ligger i Apples intresse att den gamla skadeståndsdomen så snart som möjligt träder i kraft. Båda företagen ligger ivrigt på för att bromsa alternativt påskynda processerna i de olika myndigheterna.

Ibland går de över gränsen. I slutet av augusti bad domaren Lucy Koh från miljardrättegången dem formellt att hålla käften en stund så att hon fick lite tid på sig att tänka, eller som det heter på juridiskt språk: ”The parties shall not file any further motions, briefs, or letters with the court until authorized by the court.”

Det som hänt var att en andel av skadeståndet, 548 miljoner dollar, fastställts. Det skedde i somras och i augusti blev Lucy Koh instruerad att agera med avseende på detta.

Apple och Samsung började överösa henne med kommentarer innan hon själv ens mottagit dessa instruktioner. Apple skickade ett färdigt beslut för henne att skriva under. Samsung bad henne riva upp det gamla domslutet eller skjuta upp det tills det 915-patentets slutgiltiga öde var avgjort.

Lucy Koh satte munkavle på dem och i fredags hade hon tänkt färdigt. Hon gick på Apples linje: proceduren kräver att Samsung ska betala 548 miljoner dollar.

Så kommer Samsung att betala 548 miljoner dollar nu? Nej, Samsung har sagt att det tänker överklaga.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)