JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sverige har Europas bredaste bredband

Sverige har Europas bredaste bredband

Det är fiberuppkopplade svenska villor som enligt Akamai gjort att Sverige återtagit ledningen i EMEA i tävlingen om vem som har bredast bredband. Den genomsnittliga bandbredden till en svensk IP-adress är idag 16,1 Mbps.
Siffrorna kommer från Akamais rapport ”State of the Internet” för andra kvartalet 2015. Företaget mäter trafiken till sina servrar.

16,1 Mbps är närmare bestämt den datatakt som en genomsnittlig svensk IP-adress får, när den kopplar upp sig mot Akamaiserver – vad som står i abonnemangsavtalet är alltså inte relevant.

– En av de främsta anledningarna till vi har snabbast Internet är att fiberuppkopplingarna äntligen har kommit ut till våra stora villaförorter i storstadsregionerna. Det har gjort en enorm skillnad för genomsnittet i Sverige, säger vd för Akamai Sverige, Per Sterner.

15 procent av alla svenska IP-adresser har en genomsnittlig datatakt på över 25 Mbps, också detta är bäst i EMEA.

Vi är dock brädade av Sydkorea, Hong Kong och Japan. Sydkoreas IP-adresser kopplar i snitt upp sig i 32,1 Mbps.

Om man tittar på datatakten till samtliga IP-adresser jorden runt, har genomsnittet ökat med 17 procent på ett år. Norge såg den största årliga ökningen med 38 procent.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)