JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Accelererar operativsystem i Kina

Genom att accelerera valda delar av operativsystemets funktioner i hårdvara går det att lyfta prestanda 30 gånger. Västeråsbolaget Agstu har tagit tysk forskning och implementerat den i ett kommersiellt projekt för en kinesiskt kund. Nu söker företaget partners för att knopp av tekniken i ett nytt bolag.
OS-acceleratorn går under namnet Sierra och är enkel att integrera mot olika mikroprocessorer. Den stora fördelen med att använda Sierra istället för mjukvarubaserade realtidskärnor är snabbheten.

En person från Agstu har varit på plats i Kina under några månader för att jämföra Sierra mot FreeRTOS. I testerna blev de vanligaste funktionerna upp till 30 gånger snabbare. Förklaringen ligger i att administrationen av klocktick sköts i hårdvara, vilket avlastar CPUn. Därmed går det att ha betydligt snabbare frekvens på klockticken.

– En Sierra som hanterar 8 task använder omkring 1000 logiska element i FPGA:n. Utöver denna behövs en vanlig CPU. Den minsta ekonomiversionen av CPU som vi använt tar cirka 3000 logiska element, skriver Andre Nordberg på Agstu till Elektroniktidningen.

Andra fördelar med Sierra är lägre effektförbrukning, multiprocessorstöd, säkerhet och helt nya funktioner som till exempel övervakning av mjuk- och hårdvara.

– Vi har använt Bemicro-kortet som kostar 30 dollar. På den finns en liten FPGA, en Max 10 från Altera, skriver Lennart Lind på Agstu.

Sierra baseras på 20 års forskning som startade i Erlangen på Fraunhofer och fortsatte på Mälardalens högskola. De senaste åren har utvecklingen skett i Agstus regi.

Agstu är nu intresserat av att få kontakt med andra företag eller partners för att knoppa av verksamheten i ett separat företag.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)