JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 30 maj 2020 VECKA 22
Två av de patent som Ericsson sedan januari anklagar Apple för intrång på, gäller abstrakta idéer och är därför inte giltiga. Det hävdar  Apple i den pågående patenttvisten mellan företagen i Kalifornien.
Att ta en befintlig idé och sedan ”implementera den på en dator” är inte ett tillräckligt stort innovativt steg för att förtjäna patentskydd i USA. Detta är innebörden av ett beslut som USA:s högsta domstol fattade i fjol somras. Redan idén i sig måste vara patenterbar för att implementationen ska kunna skyddas, ansåg högsta domstolen.

Domstolen satte därmed ner foten i en tolkningsfråga som länge hängt i luften. Domen kallas ”Alice” efter ett av företagen i den tvist som högsta domstolen beslutade om. Andra domstolar har sedan dess börjat rätta sig efter den nya praxis som Alice satte. Vid en räkning i maj hade Alice i olika rättegångar åberopats mot 76 patent, varav 57 därefter ogiltigförklarats och 16 klarat sig.

Nu har Alice nått fram till patenttvisten mellan Ericsson och Apple. Apple hävdade i onsdags i Kalifornien att två av Ericssons LTE-patent måste betraktas som ogiltiga enligt Alice-domen. Apple vill att domaren kastar ut patenten ur tvisten.
 
Apple och Ericsson befinner sig i flera rättstvister sedan januari i år efter att företagen inte lyckats enas om licensavgifternas storlek när ett existerande avtal mellan dem skulle förnyas.

Nu riskerar Ericsson att två av dess LTE-patent dödas eller åtminstone försvagas av en domare. Detta faktum utnyttjas av Apple som ett vapen i tvisten. Givet att domaren håller med om att Alice fäller patenten ifråga, sätter Apple en press på Ericsson att snabbt nå en uppgörelse med Apple innan domaren hinner uttala sig.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)