JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
ÅRETS TRE KANDIDATER TILL

Embedded Student Award

En styrketräningsmaskin som släpper motståndet när du tappar greppet, ett molnstyrt inpasseringssystem på Bluetooth LE och diagnostisering av epilepsi via pannband – det är årets kandidater till det studentpris som mässan ECS (Embedded Conference Scandinavia) delar ut i november.
Den årliga ECS-mässan närmar sig och med den utdelningen av branschpriset Embedded Award i kategorierna Student, Enterprise och mikro/nano.

Klicka för större biilder!
walnut
Robert Persson och Henrik Jern, Walnut Waves, ställer diagnos.


Fisnik Behramaj, Modern Träningsmaskin – tar i.
btle
Tobias Järvås och Kristoffer Bengtsson, Portiér – låser upp.
Studentkategorin har ovanligt få kandidater i år, och ännu färre blev det när nummer fyra drog sig ur i sista stund. Högskolan i Halmstad är som varje år duktig på att ge bidrag och sviker inte heller i år – alla de tre återstående bidragen kommer från studenter därifrån.

Modern Träningsmaskin har byggt en styrketräningsmaskin som bjuder på en artificiell tyngd som du själv kan reglera. En viktig poäng är att den stänger av tyngden när du tappar greppet med någon av händerna. En annan olycksrisk du kommer runt är att du slipper att hantera fysiska tyngder som du kan tappa på foten.

Vänster och höger hand har varsin FSR-sensor och det lyser tydligt grönt när du kopplat grepp runt stången.

Det finns enligt Modern Träningsmaskin dyra maskiner, i halvmiljonklassen, som gör samma sak, men de säljs inte kommersiellt utan de används av elitidrottare, och så saknar de säkerhetsfunktionen.

Portiér har konstruerat ett passersystem som är state-of-the-art. För identifieringen använder man Bluetooth LE som är strömsnålt och snart finns på alla mobiltelefoner.

Passersystemet är uppkopplat mot en molnserver. Som backup finns en sifferkod som dessutom ändras varje dag och som du kan sms:a till kompisen som kommer på besök.

En kul detalj är att sifferplattan bara har tangenter från ett till sex. Ursprungligen handlade detta om platsbrist, men Portiér insåg snabbt att det faktiskt inte behövdes fler, eftersom kodbyten sker varje dag. Och vill man känna sig lite extra trygg, man alltid addera fler siffror i koden.

Appar och webbgränssnitt finns för passage. Appen snurrar alltid, du behöver alltså inte ta upp mobilen ur fickan för att dörren ska låsas upp. Det finns också webbprogram för administration av behörighet.

Portiér tänker sig att ta in sina inkomster på trygghetsavtal.

Den allra första skarpa installationen skedde i början av oktober i ett trefamiljshus. Där finns dessutom en klassisk nyckel som backup.

Den tredje kandidaten till Embedded Student Award är Walnut Waves, som tagit fram ett pannband med EEG-elektroder för hemmabruk. Det är avsett för att diagnosticera hjärnsjukdomen epilepsi. Det är billigare och kan vara en mindre påträngande metod än att skriva in patienten på sjukhus för observation.

EP-band heter produkten.

Walnut Waves har fått en spännande kontakt med en läkare i Lund som kan tänka sig att göra kliniska studier på pannbandet. Läkaren umgås dessutom med idéer om att undersöka om pannbandet dessutom med hjälp av AI-tekniken deep learning kan användas för att förutsäga att ett epileptiskt anfall är på gång strax innan det sker. Detta skulle kunna hjälpa patienten att sätta sig i säkerhet, varna omgivningen, eller kanske till och med sätta in ett motmedel innan attacken hinner börja.

En tidigare Embedded Award-vinnare, J&D Assisting Systems, har hjälpt till att ta fram hårdvaran.

Embedded Awardceremonin äger rum på festen mellan mellan första och andra dagen av Embedded Conference Scandinavia, som mellan 3 och 4 november i Kista.
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus