JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Toyotabilar börjar prata säkerhet

Inom kort kommer Toyota att aktivera säkerhetssystemet ITS Connect  i Japan på utvalda bilmodeller. De kommer att börja utväxla meddelanden både med varandra och med infrastrukturen för att till exempel  kunna undvika olyckor när de närmar sig vägkorsningar.
Dagens bilar har gott om sensorer, men de sitter bara på den egna bilkroppen. Grundidén med ITS är att ge bilarna tillgång till varandras sensorer, och därmed ge dem alla en dramatiskt utökad överblick över trafiksituationen.

Fordon som är utrustade med kommunicerande radarsystem kan exempelvis hålla ett jämnt och säkert avstånd mellan varandra på landsvägar och i kötrafik. Och utryckningsfordon kan i god tid varsla andra bilars system, så att de lättare kan ta sig fram i tät trafik.

Även trafiksignaler ska kunna skicka och ta emot meddelanden, och fasta sensorer som exempelvis kan känna om det finns fotgängare i närheten. Föraren kan exempelvis få en varning om den närmar sig ett rödljus utan att bromsa eller om det finns risk för kollision med korsande trafik.

ITS Connect utnyttjar den frekvens på 760 MHz som är standard för ITS i Japan.

Systemet demonstreras i den nya generationen Toyota Prius på torsdag  på Tokyo Motor Show.

Enligt Toyota kommer risken för skador och dödsfall i trafiken att minska markant när bilarna börjar kommunicera.
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus