JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Industriell IT växer starkt i Sverige
På fyra år har omsättningen på industriell IT och automation i Sverige ökat med över 40 procent, till 72 miljarder kronor. Regionen kring Mälardalen står för nära 70 procent av redovisad omsättning. Det framkommer i en omfattande kartläggning.
– Kartläggningen visar att automationsindustrin blir allt viktigare i Mälardalsregionen. Allt pekar också på en fortsatt positiv utveckling eftersom samhällets samtliga sektorer står inför ökad automatisering och digitalisering, säger Mikael Klintberg, processledare på Automation Region i ett pressmeddelande.

 
Omsättningen på industriell IT och automation i Sverige
Den aktuella kartläggningen har beräknats med hjälp offentliga uppgifter på omsättningen från ett stort antal svenska företags årsredovisningar från år 2013. Baserat på placering av huvudkontor – utan hänsyn till arbetsställe, var försäljning sker eller var tjänster utförs – står Mälardalsregionen för nästan 70 procent av de 72 miljarder kronor som redovisas.

Tydligt är att sektorn kallad ”tillverkning och industri” dominerar genom att stå för 43 procent av  omsättningen. Därutöver står partihandel för 31 procent, teknisk konsultverksamhet för 16 procent medan de sista 10 procenten är fördelad på övrig verksamhet.

Kartläggningen har genomförts av studenter vid Mälardalens högskola på uppdrag av Automation Region och det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT och Automation (PiiA) i samarbete med SICS Swedish ICT och Stockholm Business Region.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)