JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tummen upp för svensk fordonsindustri
Enligt en rapport från branschorganisationen Fordonskomponentgruppen, FKG, ser underleverantörerna till fordonsindustrin ljust på framtiden. En tredjedel av de tillfrågade planerar att nyanställa.
– Det går bra för Volvo Cars, AB Volvo och Scania, och de är naturligtvis en stor del av kundbasen för svenska leverantörer, säger Roger Berggren, styrelseledamot i FKG och vd för Leax, i ett pressmeddelande.

Inför underleverantörsmässan i Jönköping visar FKG i en rapport att de flesta underleverantöre till fordonsindustrin hade ett klart bättre resultat andra och tredje kvartalet i år jämfört med 2014. Detta sett till både försäljning och vinstmarginal. Mer än hälften av de tillfrågade tror sig dessutom få ökad omsättning under det närmaste året.

Svensk fordonsindustri är viktig, enligt FKG står den för ett exportvärde på motsvarande 180 miljarder kronor vilket motsvarar 12 procent av Sveriges totala export. Samtidigt skapar den en halv miljon arbetstillfällen varav knappa 140 000 är direkt sysselsatta. Av dessa arbetar drygt 82 000 i leverantörsleden, vilket utgör nästan 30 procent av Sveriges verkstadsindustri enligt FSK.

Branschorganisationen FKG representeras av drygt 370 underleverantörer inom fordonsindustrin.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)