JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vågledare som slimmar framtida smartglasögon
Det finska uppstartsföretaget Dispelix har utvecklat en lätt, tunn och närmast helt genomskinlig display – bestående av ett speciellt gitter i kombination med en optisk vågledare – som flexibelt ska gå att integreras i en lins. Lösningen tros kunna vara svaret på framtida nätta smartglasögon.
– Varje tillverkare av smarta glasögon har sina egna specifikationer, med tydliga krav på transparens, tjocklek, optisk effektivitet och layout. Alla dessa parametrar påverkar hur vi utformar gittret, förklarar Antti Sunnari, vd på Dispelix, för sajten smart2zero.

För en månad sedan knoppades Dispelix av från det finska forskningsinstitutet VTT. Antti Sunnari är av medgrundarna, som jobbat i över ett och ett halvt år med att utveckla en optisk lösning som kan göras bara en millimeter i glas eller en aning tjockare i specialplast.

Än så länge vill företaget inte avslöja några detaljer kring den egna lösningen, en linslik vågledare.
Men klart är att på ena sidan tar ett gitter emot bilden från exempelvis en projektor, en enkel vågledare leder ljuset genom linsen till den andra änden där ett annat gitter tar över och projicerar bilden på användarens näthinna.

Vågledaren stödjer ljuskällor med våglängden 450 nm till 650 nm och är inte polarisationsberoende.

Enligt företaget går det att skapa en lösning som har 70 till 75 procent transparens, i ett material som i sig bara är 80 procent transparent. Det ger visserligen en gråaktigt känsla i ett område på linsen, men bör enligt Dispelix inte påverka användaren nämnvärt.

För tillfället arbetar Dispelix med ej namngivna industripartners för att anpassa tekniken för  volymtillverkning. Målet är att leverera till kunder, med start under nästa år.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)