JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 7 juli 2020 VECKA 28

Är du en av 47?


Har du ett genuint intresse för forskning kring hur människor och maskiner tillsammans skapar intelligenta system, där mjukvaran är den röda tråden i det autonoma systemet? Då ska du satsa på Wasp – Sveriges hittills största enskilda forskningssatsning – som just nu lockar med 47 doktorandtjänster på olika orter i Sverige.
Elektroniktidningen skrev om Wasp när programmet presenterades i våras (länk). Satsningen – värd 1,8 miljarder kronor – ska göra autonoma system till en svensk paradgren.

Just nu söker forskargruppen inom Wasp (Wallenberg Autonomous Systems Program) totalt 26 doktorander på Chalmers, KTH, Linköpings universitet, Lunds universitet och Umeå universitet. Till detta kommer att samarbetsföretagen inom industrin söker ytterligare 21 industridoktorander.

Sammanlagt finns det alltså totalt 47 doktorandtjänster att välja mellan för den som vill forska kring autonoma system som fungerar med människor och som anpassar sig till sin omgivning med hjälp av sensorer, information och annan kunskap.

I alla autonoma system utgör mjukvara grunden, så forskning kring mjukvaruutveckling går som en röd tråd genom programmet. För att söka bör du ha en lämplig examen, exempelvis civilingenjör i datateknik eller teknisk fysik eller en master i datavetenskap.

– Den allra viktigaste egenskapen är ett genuint intresse av att förstå och vilja utveckla modern teknik relaterat till autonoma system. Nyfikenhet och ett driv att bli en forskare i världsklass är också bra, säger Fredrik Heintz, docent i datalogi vid Linköpings universitet och ansvarig för forskarskolan inom WASP, i ett pressmeddelande.

Här kan du hitta de fem universitetens erbjudanden (sista ansökningsdag varierar):

• Chalmers (länk)
• KTH (länk)
• Linköpings universitet (länk)
• Lunds universitet (länk)
• Umeå universitet (länk)
 
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)