JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Alla med grafenidé – se hit

Förra året pekades grafen ut som ett strategiskt forskningsområde där Sverige ska satsa extra för att försöka kapa åt sig en ledande internationell position. Just nu pågår en utlysning, SIO Grafen 2016, som främst är öppen för företag med specifikt grafenintresse.

Grafen är ett nytt material som tros kunna platsa inom en mängd branscher. Det spås exempelvis kunna bana väg för nya lättviktsmaterial med elektriska och termiska egenskaper som idag inte finns. Likaså anses grafen kunna användas för energiöverföring och lagring, liksom i gas- och biosensorer samt en mängd annat.

Den aktuella utlysningen, som Vinnova står bakom, vänder sig främst till företag som i projektform vill samverka med andra företag, och/eller universitet, högskolor och forskningsinstitut.

Det går att söka upp till 500 000 kronor för förstudier eller upp till två miljoner för forsknings- och utvecklingsprojekt. I det senare fallet finansierar Vinnova som mest 50 procent av den totala projektkostnaden.

De teknikområden som står i fokus i denna utlysning är:
•    Energitillämpningar
•    Högfrekvenselektronik
•    Sensorer
•    Tryckt elektronik  
•    Livsvetenskaper
•    Materialförsörjning - tillverkning av grafen, grafenbaserade halvfabrikat, grafen-baserade kompositmaterial eller kompositprodukter
•    Ytbeläggningar eller barriärtillämpningar

Den sista ansökningsdagen är den 23 februari, beslut kommer att meddelas senast den 29 april medan de första projekten kan starta den 13 maj nästa år.

Här kan du ansöka, dock krävs inloggning (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)