JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. BMW satsar på energilagring

BMW satsar på energilagring

Små batteribankar kan bli en viktig komponent i morgondagens elnät. Biltillverkaren BMW ger sig in på området tillsammans med energibolaget Viessmann för att bland annat återanvända uttjänta bilbatterier.

BMW säger sig har världens största nät för laddning av elfordon och dessutom en omfattande kunskap kring batteriteknik och laddning. Viessmann är ett energibolag och har kontakter med små och medelstora företag i Tyskland och Österrike som ska bli kunder till Digital Energy Solutions som det nya företaget döpts till.

Ett av erbjudandena är mindre energilager i form av uttjänta fordonsbatterier. Även nya batterier finns att tillgå för den som så önskar.

BMW lägger också in sin programvara för energistyrning kallad Smart Energy Backbone som ursprungligen utvecklats för intern bruk.

Förutom att styra laddningen av batterierna ska mjukvaran kunna hantera bland annat uppvärmning och kylning av kundernas lokaler på ett energieffektivt sätt.

BMW är långt ifrån den enda biltillverkaren som ger sig in på energilagringsområdet. Mest uppmärksamhet har nog Tesla fått men på närmare håll finns bland annat Daimler.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)