JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericssons radiopuck firar hundra

Ericssons radiopuck firar hundra

Sichuan Mobil blev den hundrade operatören att installera Radio Dot, Ericsson speciella teknik för att förbättra mobiltäckningen i exempelvis idrottsarenor, köpcentra, sjukhus och kontorsbyggnader.

Radiopucken, eller officiellt Radio Dot, är inte mycket större än en brandvarnare och kan ses som en enkel antennenhet kopplad till en kraftfull basstation via en Ethernetsladd.

Radiopucken har integrerad lågbrusförstärkare för mottagning och effektförstärkare för sändning, liksom en AD- och DA-del. Upp till 96 radiopuckar kan kopplas till en basstation där basbandsprocessningen sker.

Radio Dot är alltså en del av basstationen vilket innebär att den automatiskt får del av nya funktioner som adderas i den mjukvara som Ericsson släpper två gånger per år.

Radio Dot levereras i en pappkartong som lika gärna skulle kunna komma från Ikea. Varje kartong innehåller åtta radiopuckar med tillhörande fästen plus korskopplingsenhet. På insidan av locket finns Ikealiknade bilder på hur man monterar puckarna och drar kabeln till korskopplingsenheten.

Volymtillverkningen av radiopucken startade i november 2014 och nu meddelar Ericsson att Sichuan Mobile i västra Kina blev den hundrade operatören som köpt systemet.

Ericsson avslöjar inte hur många system som sålts, men 44 procent av dem har hamnat i Europa, Mellanöstern och Afrika. 39 procent har gått till Asien och bara 17 procent till Amerika.

77 procent av systemen är LTE och närmare 10 procent av dessa stöder även WCDMA i samma radiopuck.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)