JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Virnetx Gabriel

Rekordstor patentdom mot Apple

5,2 miljarder kronor måste Apple betala i skadestånd till patentlicensföretaget Virnetx för att ha inkräktat på patent kring krypterad kommunikation. Fallet får extra uppmärksamhet eftersom det efter ändrad praxis kring patentmål kan vara ett av de sista där ett så kallat patentroll lyckas pressa ett stort företag på pengar.

Målet bedrivs i Östra Texas, känt för att ha domstolar som är vänligt inställda till patentinnehavare. Skadeståndet beskrivs som ett av de högsta i historien i ett patentmål.

Apple kommer att överklaga domen.

År 2012 bestämde en lekmannajury att Apple inkräktat på två av patenten. I går sattes skadeståndet för dessa intrång till 335 miljoner dollar. Dessutom fälldes Apple på övriga åtalspunkter och till att betala 291 miljoner dollar för dessa.

Patentintrången sker bland annat i Apple Facetime, VPN on Demand och iMessage.

– Juryn säger det vi alltid sagt, att Apple har inkräktat på Virtnetx teknik i många år, säger Virtnetx till Ars Technica, som bevakat målet sedan det inleddes år 2012.

Summan 626 miljoner dollar är exempelvis större än de 548 miljoner dollar som Samsung betalat till Apple i den uppmärksammade tvisten mellan dessa kring Samsungs intrång på intellektuella rättigheter för Iphone.

Virnetx har tidigare drivit in 223 miljoner dollar från Microsoft, medan Cisco besegrat Virnetx i rätten.

Målet uppmärksammas inte bara för det höga skadeståndet – som kan bli ännu högre eftersom Virnetx vill ha royalties på försäljning av Apples hårdvara – utan också för att det kan vara ett av de sista framgångsrika domarna för så kallade patenttroll, företag vars huvudsakliga inkomst kommer från patentlicenser och patentskadestånd.

Värdet av patent på algoritmer försvagades i en historisk dom i USA:s högsta domstol år 2014. Efter den domen, kallad Alice efter en av parterna i målet, har domare börjat ogiltigförklara algoritmpatent vilket drabbat patenttroll.

Virnetx är en avknoppare från säkerhetskonsulten SAIC som har den amerikanska spionbyrån NSA som stor kund. När Microsoft stämdes av Virnetx år 2010 hävdade Microsoft att Virnetx skapats enkom i syftet att driva in patentlicenspengar.

Virnetx protesterar mot att bli etiketterad som patenttroll eftersom några av personerna som signerade patentet sitter i styrelsen för Virnetx. Virnetx säljer dessutom programvara för säkrad kommunikation. Företagets gratis-app Gabriel har i skrivande stund laddats hem minst hundra gånger från Android programbutik Play.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus