JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IBM:s automatiska radiolog nära kommersialisering

IBM:s automatiska radiolog nära kommersialisering

Tanka upp röntgenbilder och patientdata och få tillbaka en diagnos. Det här kan bli verklighet om några år när IBM är klar med kommersialiseringen av sin tjänst Avicenna.

IBM tar fram en artificiell radiolog i form av ett hybrid-AI-system som kombinerar bland annat den Jeopardyvinnande AI:n Watson med mönsterigenkänningstekniken deep learning.

– Vi börjar förbereda oss för kommersialisering, säger ledaren för projektet, Tanveer Syeda-Mahmood, på IBM:s forskningslabb i Almaden i Kalifornien till tidningen Technology Review.

Enligt Tanveer Syeda-Mahmood är målet inte att ersätta radiologer utan att assistera dem. Avicenna ska användas av kardiologer (hjärtspecialister) och radiologer (röntgenläkare) för att snabba upp deras arbete och reducera misstag. En av specialiteterna är mammografi.

Programmet är ett hybrid-system som utnyttjar flera olika AI-tekniker. Programmet ritar en karta över anatomin i en given röntgenbild och pekar ut eventuella avvikelser. Det kan dessutom ta hänsyn till textdata och andra data från patientjournaler innan den föreslår diagnoser och behandlingar.

Avicenna kombinerar olika bildanalysalgoritmer med olika specialiteter. En av algoritmerna avgör vilken del av bröstet som är avbildad, andra identifierar organ eller blodproppar. Flera av algoritmerna utnyttjar den omskrivna mönsterigenkänningstekniken deep learning.

Utdata från de olika delsystemen kombineras i ett expertsystem som föreslår diagnoser tillsammans med en redogörelse för hur programmet anlänt till diagnosen.

Systemet har tränats på anonymiserade patientdata och bilder, men Tanveer Syeda-Mahmood arbetar fortfarande med att få upp kvaliteten på diagnoserna och hon hoppas att ännu mer träningsdata ska hjälpa. I fjol fick IBM flera miljarder medicinska bilder genom köpet av medicinföretaget Merge Healthcare. Dessa bilder har ännu inte använts för att träna Avicenna.

Inte heller är de 50 miljoner anonymiserade patientjournaler som IBM fick med köpet av Explorys i fjol integrerade.

Avicenna utvecklas på IBM:s avdelning Watson Health.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus