JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. GPS-data från buss till östgöte

GPS-data från buss till östgöte

Östgötatrafikens app och webbsida för reseplaneringen uppdateras från och med nu med aktuell GPS-position för alla bussar. Teknikplattformen heter MIIPs och kommer från Fältcom i Umeå.

Det där väl inget nytt, tänker du kanske, och det kan stämma – Fälcoms plattformar finns redan i varannan svensk buss.  Men om du är en av de östgötar som årligen genomför 28 miljoner kollektivtrafikresor med per buss, tåg eller spårvagn, så kan det vara nytt.

GPS-information från Östgötatrafikens bussar i expressbusstrafiken skickas via företagets trafikledningssystem och blir direkt tillgänglig för resenärer via reseplaneraren på hemsidan och i mobilappen. De får prognoser om när bussen kommer och om den är i tid eller inte.

– Det underlättar planeringen och gör det mer attraktivt att använda kollektivtrafik som en del av sin vardag, säger ÖstgötaTrafikens kommunikationschef Eva Jylltorp.

Plattformen kan potentiellt uppdateras med fler funktioner.

Fältcom i Umeå har sålt M2M- och IoT-system sedan 1998 och har idag över 160 000 installerade enheter. 30 000 av dem utgörs av plattformen MIIPS som bland annat återfinns i Volvos testbilar, alla svenska väderstationer och fartkameror, varannan buss i Sverige. MIIPs-system reglerar bland annat när belysningen i städer som Malmö släcks och tänds varje dag.

Företaget har cirka 40 anställda på huvudkontoret i Umeå.

I det kommande februarinumret av Elektroniktidningen finns ett reportage om företaget. Skriv upp dig som prenumerant - gratis om du jobbar i branchen – här (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)