JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vintage-lampor är inte okej

Vintage-lampor är inte okej

EU har skärpt lagen kring speciallampor. Därmed fasas även glödtrådslampor, också kallade vintage-lampor, ut från marknaden från den 27 februari 2016.

– Vi välkomnar EU-kommissionens förtydligande eftersom det hittills rått oklarheter om vad som gäller, säger Peter Bennich, på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Glödlampan började fasas redan för sju år sedan. Successivt har de ersatts med lågenergilampor och LED-lampor, men glödtrådslampan har på grund av en otydlighet i lagstiftningen betraktats som en speciallampa trots att det är en glödlampa.

– Nu öppnar de skärpta lagkraven upp för att fler konsumenter kommer att spara energi genom LED-lampor som ger samma varma sken, säger Peter Bennich i samma pressmeddelande.

Då syftar han på så kallade filament LED-lampor som har ett glödtrådsliknande utseende och ett svagt varmt sken. Dessa lampor fungerar som ett bra alternativ till glödtrådslampor då de enligt Energimyndigheten är upp till 40 gånger effektivare, kostar ungefär lika mycket, men håller 10 gånger längre.

Den skärpta lagstiftningen innebär att glödtrådslampor inte längre får sättas på marknaden. Lampor i lager får däremot säljas och lampor som redan används får fortsätta att användas.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)