JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Google köper världens kusligaste robotar

Big DogGoogle köper världens kusligaste robotar

Den amerikanska sökjätten köper företaget bakom den automatiska packåsnan Big Dog. Detta är det åttonde företag Google lägger i kundvagnen för sitt nya robotikprojekt.
Med 150 kg packning och i rask marsch trampar den gokartmotordrivna packåsnan Big Dog över stock och sten i demonstrationsfilmer. Ger du den en kraftig knuff så återvinner den ändå balansen. I en annan film kastar den ett 15 kg betongblock fem meter.

Boston Dynamics robotar har ett kusligt naturligt rörelsemönster. Företaget använder tvåtaktsmotorer och tryckluft för att reproducera samma typ av balanssystem som man hittar i naturen.
 
Den 180 cm långa humanoida roboten Atlas promenerar ledigt över klippblock och klarar en spark när den balanserar på ett ben.

Den fyrbenta roboten Cheetah galopperar på ett rullande band i 45 km/h innan den till slut stegrar sig.

Möjligheten att promenera i svår i terräng i 35 graders lutning öppnar nya möjligheter i jämförelse med dagens självgående robotar som rullar på hjul eller band.

Det som Boston arbetar med just nu är tystare motorer och ökad verkningsgrad i hydrauliken.

Utvecklingen av robotarna har i stor utsträckning varit militärt finansierad. En militär version av en Big Dog som klarar 180 kg ska tas i bruk nästa år.

Alla dessa monster är nu Googles egendom. Köpesumman har inte angivits.

I början av månaden avslöjade Androidgrundaren Andy Rubin att Google skulle utveckla en ny sorts robot, kanske avsedd för lagerarbete. För att förverkliga Andy Rubins gamla robotdrömmar har nu företaget gett sig ut på en shoppingrunda. Boston Dynamics är det åttonde företaget som Google lägger i kundvagnen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)