JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första mikron utan magnetron

Första mikron utan magnetron

2012 hade dåvarande Freescale en demo tillsammans med kinesiska Midea av en mikrovågsugn där energin genererades med halvledarkretsar. Nu har Midea gjort samma demo med transistorer från Ampleon.

Allt sedan mikrovågsugnen uppfanns 1947 har energin genererats av en magnetron. Kraftkällan är visserligen billig att tillverka men tar stor plats, bullrar och är inte särskilt energieffektiv. Enbart i Europa förbrukar hushållens mikrovågsugnar runt 12,8 TWh per år, en siffra som skulle kunna minska med 25 procent om dagens magnetron byttes ut mot en lösning med krafttransistorer, hävdade Freescale år 2014.

Medan effekten från magnetronen styrs genom att slå av och på den kan effekten från krafttransistorer styras mycket noggrant och steglöst vilket öppnar helt nya möjligheter att värma och laga mat.

Dessutom ökar livslängden. En magnetron klarar mellan 500 och 1000 timmar men degraderas över tiden. En krafttransistor lever över 20 år utan att försämras.

Nu har Ampleon – företaget som knoppades av från det sammanslagna NXP och Freescale – tillsammans med Midea utvecklat vad som sägs vara världens första kommersiella mikrovågsugn baserad på LDMOS-transistorer.

Ugnen är betydligt mindre än konventionella mikrovågsugnar och har en effekt på 200W. Den kan drivas via elnätet eller med ett 24 V-batteri.

Exakt datum för produktionsstart och hur mycket den kommer att kosta, vill Ampleon inte svara på.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)