JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. TSMC bygger för volym i Kina

Världens största foundry, taiwanesiska TSMC, har i dagarna skrivit kontrakt om att bygga sin allra första 12-tumsfabrik i Kina. Här ska företaget köra sin 16nm-process, med produktionsstart under andra halvan av 2018. Fabriken läggs i Nanjing och får en kapacitet på 20 000 wafers per månad.

I fjol drog TSMC igång kommersiell produktion på sin 16 nm-process. Nu investerar företaget 1,5 miljarder dollar för att bygga en första 12-tumsfabrik i landet.

Kina är på intet sätt ny mark för TSMC. Företaget påstår sig redan ha över 100 kinesiska kunder, men med den nya fabriken i kombination med ett nytt så kallat design service center vill TSMC försäkra sig om att ta en rejäl del av den växande kinesiska halvmarknaden. Enligt industriorganisationen Semiconductor Equipment and Materials International (SEMI) är Kina redan en av världens största halvledarmarknader, men fortfarande importeras en stor del av de kretsar som exempelvis används i produkter såsom Apples Ipads och Iphones.

Fabriken som nu ska byggas kommer, när den är klar, att ha cirka 1 500 anställda. Initialt kommer dock personal från Taiwan samt företaget 8-tumsfabrik i Shanghai att bygga upp och dra igång verksamheten i Pukou Economic Development Zone i Nanjing, väster on Shanghai, dit fabriken förläggs.

TSMC är inte först med en 12-tumsfabrik i Kina. Intel, Samsung, SK Hynix och kinesiska SMIC har eller håller just nu på att bygga 12-tumsfabriker i landet, enligt SEMI .

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)