JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 29 maj 2020 VECKA 22

Elektroniktidningen får en pratstund med Johan Thelin på Foss-gbg som för första gången arrangerar Foss-north, en endagskonferens den 26 maj för alla intresserade av fri och öppen källkod.

PROGRAMMET FÖR konferensen är ännu inte fullspikat. Du kanske själv vill hålla ett framförande? Då kan du anmäla ditt intresse här (länk). En länk till nuvarande konferensprogram finns här (länk).

Daniel Stenberg kommer att berätta om sitt filöverföringsbibliotek libcurl – du kanske inte hört talas om det, men du har definitivt använt det många gånger. Från Alexandra Leisse kommer du att få höra hur man ökar funktionaliteten i en programvara utan att göra användargränssnittet förvirrande. Alessandro Rubini berättar om sitt arbete med exakt tidssynkronisering i Linux och på Cern-laboratoriet.
 
Inledningstalaren Lewis Horne berättar om hur elbilsprojekt Uniti får marknadsfördelar av något han kallar ”radikal öppenhet” – design- och utvecklingsprocessen är transparent och patentfri och bygger på öppen källkod.

Foss-north har ett tekniskt fokus och hoppas kunna samla en nordisk publik.

Arrangören Foss-gbg (Göteborg) är en förening som startades hösten 2013. Flera av medlemmarna känner varandra via göteborgsföretaget Pelagicore, som utvecklar mjukvara för infotainmentsystem i bilar, baserat på öppen källkod.

Johan Thelin
Johan Thelin

– Men konferensen är en helt oberoende grej som vi sköter utanför arbetstid och utan styrning från bolaget, säger Johan Thelin.

Foss-gbg arrangerar egna månatliga träffar med mellan 15 och 40 deltagare. Träffarna har handlat om projekt som Cockpit och Taskwarrior, om öppen hårdvara, om 3D-skrivare och om licensfrågor. Och så har man arrangerat kom-igång-och-hacka-kvällar.

Vad styr programinnehållet?
– Det känns synd att säga slumpen, men det är lite så det varit. Jag håller i kalendern, men innehållet styrs dels av frågor från besökare och dels om jag springer på någon talare som jag tycker kan vara intressant.

Vilka är besökarna?
– Vi söker alla bakgrunder och vill berika genom att låta alla träffa alla.  Våra besökare är allt från pensionärer till studenter, men de flesta kommer från industrin.

Varför är du själv involverad?
– Av flera skäl. Dels är det roligt och givande och dels ser jag att open source skapar förutsättningar för startups och makers.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)