JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 7 juli 2020 VECKA 28

Svenska Wittra, som utvecklat ett energisnålt positioneringssystem baserat på radioteknik, fick enormt positiv respons på Mobil World Congress, som nyligen gick av stapeln i Barcelona. Ytterligare tjugo företag har därmed adderats till listan med potentiella kunder.

 
Håkan Dackefjord

− Responsen på mässan var mycket bättre än vi någonsin kunnat tro. Vi träffade flera mobiltillverkare, men har också talat med en stor tillverkare av Bluetooth-kretsar som är intresserat av att implementera vår algoritm i sina chip, säger Håkan Dackefjord, chef på Wittra, och han fortsätter:

− Vi träffade även ett företag inom äldrevården som letade wearables som jag faktiskt just idag suttit och diskuterat med.

Företagets trumfkort är en algoritm som tidsstämplar en signal mycket exakt, vilket lägger grunden till noggrann positionering. Algoritmen är skyddad med nio patent, där patentet kallat time-of-arrival är helt avgörande enligt företaget.

− Enkelt förklarat mäter vi tiden det tar för en signal att färdas från en punkt till en annan och tillbaka. Om signalen studsar tar det onormalt lång tid, då tas den bort.

FAKTA: Wittra grundades 2013 av Håkan Dackefjord och Lars-Göran Nilsson, f d delägare i LB Hus. I höstas gick även Mats Nilmeus, en av grundarna till hem-pc-distributören Nicator, in som delägare. Wittra har sin bas i Stockholm. Totalt arbetar cirka 15 mjuk- och hårdvaruutvecklare för företaget.

Algoritmen är oberoende av kommunikationsstandard och kan användas i kretsar för Bluetooth, wifi eller ISM-radio. Men samtidigt som Wittra gärna licensierar ut sin teknik till kretstillverkare så har företaget utvecklat ett eget positioneringssystem för både inom- och utomhusbruk.

I grunden består systemet av en bastagg och en basstation. Taggen drivs med batteri och bärs av det som man vill ha koll på – en hund, en bil eller något annat. Om taggen är inom 800 meter från basstationen så räcker det att använda energisnål ISM-radio på 868 MHz för att positionera med en noggrannhet på upp till en meter.

Om avståndet mellan enheterna ökar till mellan 800 och 15 000 meter kan ISM-radio fortfarande användas för att identifiera taggen, däremot blir kvaliteten på datapaket för dåligt för positionering. I detta läge försöker taggen istället koppla upp sig mot GPS, spela in GPS-positionen och skicka den över ISM.

− Kommer man längre bort än 15 km från basstationen kan bastaggen inte skicka sitt meddelande. Finns det däremot en GSM-modul på den så väcks den upp automatiskt för att skicka och sedan släcks den ned, förklarar Håkan Dackefjord.

Basstationen är taggens gateway till molnet. Den kopplar informationen via en lokal wifi-router eller så lägger man en GSM-modul ovanpå. Uppkopplad via GSM kan en basstation samla information från upp till 1 000 taggar till företagets molntjänster.

Wittras filosofi är att undvika GPS och GSM på tagg-nivå så långt det går till fördel för den energisnåla radiotekniken. I ett framtidsscenario som företaget målat upp skulle det räcka med enbart cirka 20 basstationer för ett heltäckande meshnät – Wittra United Network – över en stad som Stockholm. Därmed skulle all positionering kunna ske över ISM-radio med hjälp av triangulering.

Ytterligare en finess är att taggen har rörelsesensorer som dels kan användas för att detektera rörelsemönstret hos bäraren, exempelvis en hund, och dels användas för att avgöra om taggen rör sig.

− Med bara en basstation kan vi inte använda triangulering utan enbart säga var i en cirkel som taggen befinner sig. Rör den sig däremot har vi ett patent som gör att vi kan avgöra i vilken riktning den rör sig och på så sätt avgöra positionen.

− Kombinationen rörelsesensorer och radioteknik gör att vår tagg har en batteritid på upp till sex månader istället för en vecka för jämförbara trackingenheter på marknaden, säger Håkan Dackefjord.

I dagsläget är basstationen och bastaggen färdigutvecklad. Just nu tillverkas enheterna – som enligt företaget har en komplexitet motsvarande en smartmobil – i Sydkorea.

Affärsidén är att sälja till företag som själva sätter sitt varumärke på slutprodukten. Det kan vara företag som erbjuder billarm, lösningar inom äldrevården eller rena operatörer. Däremot inte privatpersoner.

− Vi arbetar med sju kunder som vill ha leverans i maj. Under mässan har vi dessutom fått kontakt med ytterligare cirka 20 väldigt intresserade företag som vi håller på att följa upp.

Framåt är planen att att addera fler tillbehör. I juni ska en GSM-modul var klar för leverans och i augusti en enhet med larmknapp.

− Vi tar även fram ett armband som några av våra kunder vill fästa taggen mot. Man snäpper fast den som ett kameraobjektiv, med ett halvt varv. Alla accessoarer ligger i roadmappen och ska vara klara till augusti.

 
 
Basstationen, till vänster i den övre bilden, är inte mycket större än en mobiltelefon. Den fungerar även som induktiv laddare när en tagg, likt på bilden, läggs ovanpå. Taggen är liten, men avancerad. Den innehåller Bluetooth LE-processorn CC2640 och radiokretsen CC1310, båda från Texas Instruments. Som huvudprocessor används en Arm Cortex M3. Bluetooth används enbart vid installation för att få plug-and-play med mobilen. I den undre bilden syns ett armband som taggen kan fästas på med hjälp av en hållare som snäpps fast.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)