JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Appen som simulerar ytmonterat


I slutet av 2014 lanserade svenska Comsol möjligheten att förpacka en simuleringsmodell i Multiphysics som en app. Italienska BE CAE & Test har använt funktionen för att skapa hårt specialiserade appar för utveckling av ytmonterade komponenter.

– Simuleringsappar är en milstolpe för matematisk modellering och numerisk simulering. De här specialiserade och användarvänliga verktygen gör att numerisk simulering blir möjlig för en större grupp av användare, säger Giuseppe Petrone, beräkningsingenjör och grundare av italienska BE CAE & Test, i ett pressmeddelande.

Med appen kan kunderna göra termisk analys inklusive temperaturfördelningen inom komponenten, få varningar om maximal temperatur överskrids, se värmemotstånd som funktion av lödningens tjocklek liksom bortförd värme och hur materialen i lödningar och chip påverkar temperaturen.

– Appar erbjuder ett innovativt sätt att jobba med våra kunder. Snarare än att bara skicka simuleringsresultat till dem, kan vi ge våra kunder ett flexibelt verktyg som de kan använda för att undersöka problemet på egen hand.

Det var i version 5.0 av Multiphysics  – som släpptes i slutet av år 2014 – som den nya hjälpredan Wizard dök upp (länk). Den tar programmeraren fram när modellen är klar och det är dags att göra appen. Via hjälpredan bestämmer man vilka parametrar som ska gå att justera, hur resultatet av simuleringen ska presenteras och vad användaren ska se på skärmen.

Den färdiga appen går antingen att köra via en webbläsare eller så får man installera en tunn klient på datorn. I det första fallet körs beräkningarna på en annan dator i nätet eller på en server som lika gärna kan finnas på kontoret som i molnet. För bägge lösningarna krävs en licens i form av Comsol Server, appen blir alltså inte ett fristående program som kan säljas vidare hur som helst.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)