JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Haptik i plastfilm snart i prototyp

Novasentis ”Som en andra hud över din produkt” – så beskriver Kemet och Novasentis sin nya elektromekaniska haptiska aktuator. Den har redan konstruerats in i kroppsburen elektronik, och i sommar släpps prototyper.

SÅ FUNKAR DET
Materialet är en så kallad elektromekanisk polymer som sträcks ut när det läggs under spänning – materialets molekyler ordnar upp sig sida vid sida.

Genom att anlägga varierande spänningar sträcks materialet ut i olika mönster. Polymeren är i sin tur fäst vid ett substrat som böjs i takt med att polymeren sträcks ut.

Smarttelefoner och elektroniska accessoarer står inför en sensuell revolution. De kommer att ha ytor som vibrerar, skakar, virvlar, rör sig och smeker och petar på din hud, och dessutom låter. Det hoppas i alla fall Novantis som står redo att leverera tekniken.

Tekniken är platsfilmsbaserad och Novantis har anlitat Kemet för att dra igång en massproduktion till år 2017. Kemet har tidigare erfarenhet av tillverkning av plastfilmsbaserade kondensatorer.

– Vi kommer att kunna använda våra befintliga tillverkningslinor, berättar Kemets vd Philip Lessner.

De två företagen anser att det som de producerar är världens mest avancerade haptiska teknik. Dagens haptiska återkoppling består i en uniformt vibrerande yta, medan Novasentis film ska kunna generea hundratals olika distinkta känselsensationer, dessutom lokaliserade. Och dessutom i en tunnare och lättare implementation.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)