JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

120 000 extra utan ratt

Det krävs extremt avancerade hård- och mjukvaran samt redundans för att självkörande bilar ska vara helt säkra. Man får räkna med ett prispåslag på minst 120 000 kronor när Volvo introducerar sina självkörande bilar år 2021, avslöjar Erik Coelingh, ansvarig för självkörande bilar på Volvo.

Som standard kommer en autonom bil att att kräva upp till nio kameror, nio radarsystem och ett lidarsystem. Till detta kommer upp till fem extremt kraftfulla datorer, för att snabbt bearbeta data.

– Vi talar om processorer som processar gigabyte, snarare än kilobyte som vi har nu. Priset beror på volym, men vi talar om dyra delar som lätt kommer att kunna kosta 10 000 pund, säger Erik Coelingh, under en konferens i London.

Likt flygplansindustrin krävs back-up-system i självkörande bilar för att de ska bli helt säkra. Det är också en anledning till att priset på bilarna kommer att skjuta i höjden. En Volvo kommer till exempel ha två låsningsfria bromsar och två elektriska styrsystem.

Volvos självkörande teknik är baserad på grafikföretaget Nvidias processorkort Drive PX2 (länk). En viktig egenskap hos Drive PX2 är att det helt förlitar sig på sensorer inne i bilen och inte behöver ta hjälp av information utifrån, från väg och infrastruktur.

– Vi är väldigt fokuserat på säkerheten, så vi måste täcka in alla eventualiteter som ett säkerhetskritisk komponentfel, förklarar Erik Coelingh för brittiska Autocar.

Under nästa år planerar Volvo att inleda sina tester av självkörande bilar. Testerna kommer att ske i Sverige (länk), Storbritannien och Kina (länk) och kommer att pågå i cirka ett år.

Volvo räknar med att lansera autonoma bilar på bred front kring år 2021.

MER LÄSNING: