JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snålt minnesblock liknas vid Duracellkanin

Snålt minnesblock liknas vid Duracellkanin

Brittiska SureCore, som utvecklar energisnåla SRAM-block, har just lanserat ett ip som fungerar effektivt och tillförlitligt vid en matningsspänning ända ner till 0,6 V. Blocket har testats i kisel, i en 40 nm CMOS-process hos TSMC.

– SRAM är som standard inte tillförlitligt under 0,9 V, men vårt minne klarar samma låga spänningar som logiken. Vår kraftigt minskade effektförbrukning gör att enheter kan fortsätta att gå och gå – precis som den berömda kaninen, säger Guillaume d'Eyssautier, på SureCore i ett pressmeddelande.

Det nya ip-blocket kan matas från 0,6 V upp till 1,21 V. Vid den lägre matningsspänningen klarar minnesblocket en klockfrekvens på upp till 20 MHz. När matningen dras upp till 1,21 V ökar den maximala frekvensen till över 300 MHz.

Blocket har testats hos TSMC i företagets 40ULP-process, där läckströmmarna minimerats. Resultatet har varit gott. Den dynamiska energiförbrukningen påstås ha minskat med upp till 80 procent, medan den statiska minskat med upp till 75 procent. Vad man jämför med nämns inte i pressmeddelandet, men man får anta att det är mot företagets hittills bästa jämförbara ip-block.
 
Enligt SureCore är det den egna teknik kallad smart-Assist som ligger bakom det robusta beteendet även vid väldigt låg matning. Till detta hör en arkitektur som delar upp minnet i upp till åtta banker som i kombination med förbättrade vilolägen ger större flexibilitet på systemnivå. Varje sådant bank kan dessutom oberoende av varandra styras till aktivitet, lätt sömn, djup sömn eller att stängas av helt.

Minnet har en kapaciteten på 8 kbit upp till 576 kbit, med stöd för både DFT och BIST (Design-for-Test and Built-in-Self-Test).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)